Kečup patří mezi stálice našich lednic. Zpravidla ho kupujeme, ale když je velká úroda rajčat, můžeme si uvařit kečup vlastnoručně. V tom případě přesně víte, kolik do něj dáváte rajčat, kolik cukru a ohlídáte, že v něm nebude konzervační chemie. Jak se domácí kečup dělá?
Domácí kečup má tu výhodu, že ho připravíte bez konzervantů a náhražek. Můžete si sami také určit množství cukru a soli, a tím kečup přizpůsobit svým představám.
Jak se dělá kečup?
Nejběžnější metodou je povařit rajčata s dalšími surovinami do zhoustnutí. Rajčata je dobré před vařením oloupat a odstranit z nich semínka. Nutné to ale není, jen kečup nebude tak jemný.
Někdo používá do kečupu pečená rajčata, která mu dodají hlubší a sladší chuť. Další možností je pomalé vaření kečupu v troubě, které zkoncentruje jeho chuť a propůjčí mu extra hustou konzistenci.
Použít také můžete rovnou rajčatové pyré, na uvedný rozpis ho budete potřebovat 1 a ¼ litru.
Co budete potřebovat?
- 1 svitek skořice, 1 lžičku celerového semínka, ¼ lžičky drceného hřebíčku, ¼ lžičky drceného nového koření, 90 ml bílého vinného octa nebo kvasného lihového, 2,5–3 kg rajčat, 6 lžic nasekané cibule, 50 g krupicového cukr,u ½ lžičky soli
Nejprve vložte všechno koření do čajového „vajíčka“ nebo ho zavažte do plátýnka a vytvořte takový bouquet garni. Do rendlíku nalijte ocet, přidejte koření a na středním ohni přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, přiklopte pokličkou a odstavte z plotny.
Mezitím do hrnce s těžkým dnem vložte nakrájená oloupaná rajčata a nakrájenou cibuli. Na středním ohni směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte, cibule změkne a chutě se propojí. Bude to trvat přibližně 20 minut.
- Pokud chcete mít kečup opravdu hladký, můžete směs v této fázi rozmixovat tyčovým mixérem a/nebo propasírovat.
Z octového nálevu vyjměte koření a vyhoďte ho. Ocet nalijte k rajčatové směsi. Přidejte cukr a sůl a promíchejte. Pokračujte ve vaření, až směs zhoustne. Výsledný kečup by měl být hustý, ale zároveň téct, aby se dal nalévat do sklenic. Tento krok zabere zhruba hodinu.
Kečup nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak ho přendejte do lednice, kde vydrží až 2 týdny. Když ho rozdělíte do sklenic a zavaříte, vydrží i mnohem déle.
Na co si dát pozor?
- Při vaření kečupu je důležité hlídat konzistenci – kečup by neměl být příliš řídký, ale ani příliš hustý.
- Dále je potřeba dávat pozor na sterilizaci sklenic, do kterých kečup plníte, aby nedošlo k jeho rychlému zkažení.