Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co jste chtěli vědět o krevetách: Jak je vybrat, správně oloupat i tepelně upravit

28. 6. 2025

Jemná chuť a všestrannost z krevet dělají ideálního adepta na každou grilovačku, v případě špatného počasí je úplně stejně snadno ale zvládnete připravit na pánvi. Výborně chutnají v hlavních chodech i v salátech. Jak v obchodě vybrat ty správné krevety? Brát loupané, nebo neloupané? Víme, jak na to!

Ačkoli se v gastronomii používá jen několik desítek druhů krevet, vodní svět jich zná přes 2500. Na talíři se nejčastěji potkáte s tygřími, grónskými a argentinskými krevetami. Každý druh se liší vzhledem, velikostí, texturou a samozřejmě také chutí a využitím.

Charakteristika krevet: Proč jsou v kuchyni tak ceněné?

Krevety jsou velmi citlivá surovina, která rychle podléhá zkáze, proto se často ihned po ulovení mrazí přímo na lodi. Při výběru dbejte na vzhled – čerstvé krevety mají lesklou, neporušenou skořápku bez skvrn.

  • Krevety jsou nízkokalorické a zároveň bohaté na celou řadu cenných látek, včetně omega-3 mastných kyselin, jódu, vitaminů A, D, E, B6 a B12. Dále obsahují také selen, zinek, vápník, draslík a železo.
  • Dají se připravit mnoha způsoby – výborně chutnají vařené, smažené, grilované nebo obalené v těstíčku či trojobalu.
  • Využijete je v salátech, polévkách, těstovinách či v asijské kuchyni.
  • Chuťově si rozumí s česnekem, kari, chilli, koriandrem, zázvorem a citrusy.

Jak vybrat krevety?

Než budete krevety vybírat a kupovat, měli byste vědět několik důležitých informací.

  • Krevety koupíte vyloupané, nevyloupané nebo tzv. motýlky, tedy vyloupané částečně.
  • Nejčerstvější jsou celé, nevyloupané krevety – mají pevnou, lesklou skořápku bez skvrn.
  • Chlazené krevety se prodávají buď předvařené, nebo syrové. Předvařené mají růžovou barvu, syrové šedou.
  • Mražené krevety rozmrazujte pomalu v ledničce, aby se zachovala chuť. Dejte je do cedníku a ten vložte do dostatečně velké nádoby, aby měla kam odtékat voda po rozmrazení.
  • Podle velikosti lze krevety rozdělit na velké a pravé. Velké krevety dosahují délky 10–20 cm a označují se jako tygří krevety, king prawns nebo gambas. Pravé krevety měří asi 4–9 cm a zřejmě je znáte jako shrimps nebo garnáty.

TIP: Budete-li mražené krevety vařit, rozmrazovat je nemusíte, stačí je dát rovnou do vody či vývaru.

Jak oloupat krevety

Pokud máte možnost, kupujte raději nevyloupané krevety, obecně totiž bývají čerstvější. Krevety můžete loupat buď syrové, nebo po tepelné úpravě. Neloupané krevety dodají pokrmu více chuti, ale pak je musíte vytahovat přímo z jídla a jejich loupání není zrovna „nejčistší záležitost“, proto je vhodné tento způsob využít hlavně u vaření. Pokud chcete krevety servírovat hostům, raději je vyloupejte předem.

  1. Krevety důkladně omyjte.
  2. Nejprve odlomte hlavičku a poté krevetě oloupejte krunýř, případně nohy (pokud již nejsou odstraněné). Můžete jí ponechat poslední článek s ocáskem, které na pánvi či grilu drží maso pohromadě.
  3. Ve hřbetu krevety se nachází střívko, které je třeba vyndat – ostrým nožem nařízněte hřbet po celé délce krevety, střívko snadno vyndáte prsty.
  4. Oloupané krevety opláchněte studenou vodou, osušte je a tepelně zpracujte.

TIP: Oloupané krunýře nevyhazujte, výborně se hodí na přípravu vývaru.

Polévka s krevetami

Polévka s krevetami

< 45 min
5(2x)
Přečíst recept

Techniky tepelné úpravy: Krevety ve vodě, v páře, v oleji i na grilu

Krevety jsou univerzální surovinou pro různou tepelnou úpravu.

  • Vaření v páře: Krevety vařte 5–7 minut (velké až 15 min.), díky páře získají křehkou, ne příliš vodnatou strukturu.
  • Vaření ve vodě: Vodu přiveďte k varu, ponořte krevety a vařte je 2–3 minuty – dokud nezrůžoví.
  • Smažení na pánvi: Skvělá je úprava s trochou oleje nebo másla. Krevety smažte zhruba 2–6 minut (podle velikosti), dokud nejsou narůžovělé a pevné. Přidáním česneku, chilli a bylinek (petrželka nebo koriandr) zvýrazníte jejich chuť.
  • Grilování: Po očištění potřete krevety olejem nebo marinádou a grilujte zprudka z obou stran 2–3 minuty – krevety by měly být šťavnaté a lehce opečené.

TIP: Jako příloha ke krevetám se hodí opečená bageta, ciabatta, rýže nebo zeleninové saláty. Krevety výborně chutnají s dipem.

Obalování krevet

Velmi oblíbené a chutné jsou též obalované krevety. Jak na to?

  • Klasický trojobal: Očištěné krevety obalte v hladké mouce, pak ve vajíčku a na závěr ve strouhance. Smažte dozlatova.
  • Panko strouhanka: Pro extra křupavý efekt můžete použít panko strouhanku. Krevety se podávají s citronem a dipy.
  • Těstíčko: Pokud máte raději měkčí a jemnější strukturu, pak je ideální obalování v těstíčku, které můžete připravit z mouky, vajec, mléka a koření či bylinek.

Klíčem k dokonalému pokrmu z krevet je jejich správný výběr, šetrná manipulace s nimi a jejich vhodná úprava – pak z nich vytěžíte maximum chutí i vůní.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Krevety Jak na to Ryby a mořské plody

Související články