Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč je avokádo tak drahé?

Chléb & avokádo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jistě se všichni shodneme na tom, že avokádo je v současnosti nejvíc trendy potravinou. Oprávněně je po celém světě považováno za superpotravinu. Ale víte, proč je avokádo pořád dražší a dražší? A co všechno z něj dokážete vykouzlit. Poznejte avokádo do posledního detailu.

  • Během posledních let se cena avokáda zvýšila o téměř 130 %. Zatímco v roce 2018 stál jeden plod 1 dolar a 17 centů, v roce 2019 to byly už 2 dolary a 10 centů za kus.
  • Lidé si na avokádu pochutnávali už ve starověku. Archeologové objevili v Peru domestikovaná semínka společně s mumií Inka, která pocházela z období 750 let před naším letopočtem.
  • Byli to však až Aztékové, kteří avokádo zhruba 500 let před naším letopočtem pojmenovali – říkali mu āhuacatl, což v překladu znamená varle.
  • Když v šestnáctém století připluli do Mexika a Střední Ameriky španělští dobyvatelé, přejmenovali āhuacatl na aguacate. Aguacate se řekne španělsky avokádo dodnes.
  • Celosvětově nejpěstovanější odrůdou avokáda je Hass.

Nejdřív nadšení, později nepřítel

Avokádo se začalo pěstovat komerčně na počátku 20. století, do té doby je mimo region střední a jižní Ameriky, nikdo prakticky neznal. I pak však bylo považováno za pochoutku pro bohaté. 

Náš tip: Připravte si také avokádové chlebíčky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Od dvacátých let pak bylo oficiálně nazýváno aristokratem salátového ovoce. Od padesátých let začala jeho produkce prudce stoupat, v Kalifornii zakládali farmáři avokádové sady. Jeden kus se tehdy prodával za 25 centů.

  • Poptávka po avokádu ze zvýšila společně s příchodem imigrantů z Latinské Ameriky v 60. letech, kteří svou lásku k avokádu přinesli s sebou do Spojených států.
  • Poptávka po avokádu rychle rostla, proto s ní byl bylo potřeba držet krok a zvednout produkci. 
  • V padesátých letech ovšem nastal nečekaný zlom, společně s tím, jak lidé šíleli po nejrůznějších drastických dietách. Američané najednou začali odmítat tuky, neboť se tuk v jídle bral za něco škodlivého. Avokádo proto začalo na popularitě ztrácet.

Na přelomu milénia ale bylo zase všechno jinak. V roce 2005 Ministerstvo zemědělství Spojených států uvolnilo import avokáda z Mexika do všech padesáti států. Američané si tak mohli dopřávat avokádo každý den.

  • Nejvýznamnějším dnem avokáda ve Spojených státech je každým rokem neděle, kdy se hraje Super Bowl. V tento den se spotřebuje neuvěřitelných devět milionů kilogramů avokáda

Pěstování není zadarmo

Avokádové sady vyžadují nákladné zdroje k tomu, aby dobře plodily. Potřebují hodně vody, hnojivo, musí se neustále prořezávat a kontrolovat, zdali se na nich neusazují škůdci. Rovněž se musí hlídat, aby je nespálily sluneční paprsky.

  • Na jeden ar připadá 45 kg plodů úrody. Necelý kilogram avokáda je potřeba 380 litrů vody. 

Poptávka po avokádu se stále zvyšuje. Avokádové dipy a avotousty nekonzumujeme jen příležitostně, ale každý den, v milionech restaurací i domácnostech po celém světě. 

Vyberte si správný kus

Když si v obchodě vybíráte avokádo, měli byste se zaměřit především na to, aby bylo zralé. Vždy si vezměte avokádo do ruky a na pohmat vyzkoušejte měkkost plodu.

  • Avokádo by mělo být jemně měkké po celé své ploše. Pokud by bylo ale příliš měkké, znamenalo by to, že je ovoce potlučené nebo u něj začíná hniloba.
  • Jestliže je avokádo na pohmat tvrdé, je ještě nedozrálé. Víte-li, že budete avokádo konzumovat až za pár dní, vezměte si klidně tvrdší kousek a nechte ho doma dozrát. Může to trvat i 7 až 10 dní.

Aby avokádo dozrálo...

Koupili jste si omylem příliš tvrdé avokádo? Nezoufejte, máme pro vás několik tipů, jak jeho dozrání urychlit. Jak?

  • Dejte avokádo do trouby – s tímto trikem vaše avokádo dozraje už za pouhých deset minut. A jak na to? Avokádo zabalte do alobalu, dejte ho na plech do trouby a pečte při 100 °C asi 10 minut. Avokádo raději průběžně kontrolujte, po této době by mělo být krásně měkké a připravené k servírování.
  • Vložte avokádo do papírového sáčku s banánem umístěte ho v teple. Banán vylučuje látky napomáhající rychlejšímu dozrání avokáda. 

Jak na avokádo?

  1. Avokádo vezměte do ruky a ostrým nožem ho rozřízněte podél celého obvodu. Nožem zajeďte až k místu, kde narazíte na tvrdou pecku.
  2. Oříznuté avokádo uchopte do obou rukou a každou dlaní otočte na jinou stranu, čímž od sebe půlky avokáda oddělíte a jednoduše ho otevřete.
  3. V jedné půlce avokáda zůstala pecka. Tu vyjměte opět pomocí nože. Ten ostrou hranou zarazte do pecky, zatáhněte směrem k sobě a pecka se tak od dužiny oddělí.
  4. Avokádo se konzumuje bez slupky, takže zbývá oddělení dužiny, kterou jednoduše vydlabete polévkovou lžící. Pokud je avokádo dobře zralé, mělo by se vám podařit oddělit dužinu vcelku. Pokud chcete servírovat pravidelné plátky, stačí avokádo ještě ve slupce nakrájet na proužky, a ty pak pomocí lžíce dostat na talíř.

Co dělat, aby avokádo nezhnědlo?

Také už se vám stalo, že jste si připravili guacamole, nechali jste ho pár hodin v ledničce, a večer jste zjistili, že je celé zhnědlé? Může za to enzym polyfenol obsažený v avokádu, který při kontaktu s kyslíkem působí rychlé zhnědnutí.

Pokud pokrm z avokáda nebudete konzumovat okamžitě po jeho přípravě, raději se do ní nepouštějte a počkejte. Jestli jste avokádo už otevřeli a nechystáte se ho hned zpracovat, vyzkoušejte jeden z těchto čtyř tipů, které pomohou zhnědnutí zabránit:

  • pokapejte avokádo citronem
  • zakryjte ho potravinářskou fólií
  • dejte jej do ledové vody
  • nechte uvnitř avokáda pecku

Jak avokádo uchovat déle čerstvé?

V amerických supermarketech se nedávno začala prodávat avokáda, která díky postřiku vyrobenému ze slupek rajčat a hroznů vydrží dvojnásobnou dobu perfektně zralá a čerstvá.

Výhoda pro zákazníky i obchodníky je zřejmá: delší životnost plodů snižuje ztráty a omezuje plýtvání potravinami – kdo z nás někdy nezažil, jak s pocitem viny vyhazuje z lednice zbytky čehosi, co před několika dny zakoupil coby zdravou svačinu a pak na to poněkud pozapomněl? Přírodní původ ošetření je dalším bonusem navíc. Také jste zvědaví, jestli novinka dorazí k nám?

Co s avokádem v kuchyni?

Možností, jak si připravit avokádo, je opravdu nespočet. S pomocí nakrájeného avokáda a dalších přísad můžete vykouzlit efektní, a ještě k tomu výborný obložený chléb na mnoho různých způsobů – s rajčaty, lososem, vajíčkem či granátovým jablkem.

Avokádo je ovoce ve tvaru hrušky, které roste na takzvaném hruškovci přelahodném, což je stálezelený strom o výšce asi 15 až 20 m. Druhů avokáda existuje hned několik, ale do České republiky se dováží nejčastěji dvě odrůdy: Hass a Fuerte.

  • Avokádo Hass má tmavě zelenou až fialovočervenou hrubou bradavičnatou slupku. Barva je závislá na stupni zralosti. Čím je avokádo tmavší, tím je zralejší.
  • Odrůda Fuerte se vyznačuje zelenou, hladší slupkou. Problém u této odrůdy je, že podle barvy slupky nepoznáte stupeň zralosti, avokádo Fuerte je totiž stálezelené.

Zdroj info: Eating Well, Food Insider, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč