Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše o mátě: Jak ji pěstovat, kdy sklízet, na co si dát pozor a jak ji využít nejen v kuchyni

13. 5. 2025
Mátový čaj
Shutterstock
Máta Mátový eseciální olej Mátová zmrzlina Dalších
12 fotek

Osvěžující vůně, nezaměnitelná chuť a všestranné využití – právě těmito vlastnostmi si máta získala místo nejen v kuchyni, ale i v kosmetice, lékařství a domácí aromaterapii. Patří k bylinkám, které lidstvo využívá už po staletí. Zjistěte, jak mátu pěstovat a kdy ji sklízet. Objevte její léčivé účinky, kulinární využití, ale také možná rizika. Víte třeba, který druh máty je nejvhodnější pro děti? A tušíte, že existují i druhy vonící po jablkách nebo pomeranči?

Máta (Mentha) zahrnuje několik druhů rostlin, které rostou téměř po celém světě. Všechny druhy jsou ale charakteristické výraznou mentolovou vůní a chutí, a proto si našly uplatnění například v čajích, dezertech, kosmetice i aromaterapii. Máta je prosycena esenciálními oleji (zejména mentolem) – stačí ji promnout mezi prsty a ucítíte výraznou vůni.

Jak vypadá máta a jaké druhy máty existují?

Máta je trvalka s hranatými lodyhami a plazivými oddenky. Barva květů závisí na druhu máty – některé mají bílé květy, jiné například purpurové. Některé druhy mohou dorůst až 1,2 metru.

Existuje 20–30 druhů máty, některé se kříží mezi sebou a vznikají hybridy. V České republice můžete najít zejména mátu peprnou, kadeřavou, vonnou, dlouholistou, rolní, vodní apod., ale i speciální druhy jako ananasovou, pomerančovou či jablečnou mátu.

Kdy sázet mátu a jak ji pěstovat?

Mátu řadíme mezi odolné trvalky. Než si ji vysadíte na zahradu, měli byste vědět, že je známá svým agresivním růstem. Lze ji pěstovat i v květináči na parapetu, terase či na balkóně, je však potřeba, aby byl květináč dostatečně velký a dobře odvodněný. Na dno nasypejte keramzit, kamínky či oblázky.

  • Kdy mátu zasadit: Nejvhodnější je průběh dubna, případně začátek května, kdy už nehrozí mrazy.
  • Jaké stanoviště je vhodné: Máta snese prakticky jakékoli stanoviště. Dobře prospívá ve vlhkých oblastech, na slunci i v polostínu, ale zvládne také kamenitá místa.
  • Jak často mátu zalévat: Během suchých období nenechejte půdu vyschnout, ale dejte pozor, abyste ji nepřelili. Nejlepší je zalévat mátu ráno.
  • Čím mátu hnojit: Použijte kompost nebo víceúčelové hnojivo.
  • Jak často mátu stříhat: Máta se rozrůstá opravdu velmi rychle, proto je nutné pravidelné stříhání.
  • Jak zazimovat mátu: Máta je odolná, je těžké se jí zbavit. Na zimu je ale vhodné zastřihnout rostliny těsně nad zemí a přikrýt je listím či mulčem. Pokud mátu pěstujete v květináči, přesuňte ho do interiéru na světlé místo.

Jak se množí a rozrůstá máta?

  • Ze semínek – máta vyroste přibližně za dva měsíce. Semínka sázejte v průběhu dubna po mrazech.
  • Sazenička v květináči seženete ji na trzích, v hobby marketech, v supermarketech, zahradnictvích apod.
  • Pomocí kořenových oddenků – na jaře či na podzim stačí oddenek odebrat a zasadit na nové místo.

TIP: Mátu držte odděleně od ostatních rostlin, má schopnost je vytlačit (odčerpává jim živiny). Navíc je agresivní a rychle se rozrůstá. Její agresivní růst můžete zastavit také tím, že její okolí do hloubky cca 30 cm ohradíte – použít můžete buď plastové ohradníky ze zahradnictví, nebo třeba odřízněte starému kbelíku spodní část a horní obruč použijte místo obrubníku.

Jehněčí svíčková s mátovým kuskusem

Jehněčí svíčková s mátovým kuskusem

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Kdy a jak sklízet mátu?

Mátu lze sklízet ve chvíli, kdy její stonky dosahují výšky cca 30 cm. Sklízet můžete průběžně během léta i podzimu. Nesklízejte nikdy více než jednu třetinu rostliny najednou, mohli byste ji výrazně oslabit. Mátu sklízejte během slunečných dnů, kdy rostlina obsahuje vyšší množství silic.

Jak sušit a skladovat mátu?

Listy na sušení musejí být naprosto suché, jinak by začaly plesnivět.

  • Listy otrhejte ze stonků a rozložte je v tenké vrstvě na suché, větrané místo mimo přímé slunce. Sušit můžete na vzduchu, v troubě či v sušičce na ovoce a zeleninu.
  • Pokud mátu sušíte v troubě, předehřejte ji na 35–40 °C. Plech vyložte pečicím papírem a na něj v jedné vrstvě umístěte jednotlivé listy. Během sušení nechejte dvířka trouby pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost. Mátu pravidelně kontrolujte.
  • Usušené listy se drobí mezi prsty a mají silné aroma. Skladujte je v suchu, ideálně v papírových či látkových pytlích.

TIP: Kromě sušení můžete mátové listy zamrazit, naložit do oleje či octa.

Jaké má máta léčivé účinky a na co je dobrá?

Podle webu lékárna.cz je máta bylinka s blahodárnými účinky. Každý druh máty má mírně odlišné vlastnosti, například máta peprná je díky vyššímu obsahu mentolu silnější, máta kadeřavá je jemnější, a proto se více hodí pro děti i citlivé osoby. Jaké léčivé účinky má máta obecně?

  • Zajišťuje normální činnost střev i celého trávicího traktu. Nejvhodnější je máta peprná.
  • Posiluje obranyschopnost a imunitní systém.
  • Pomáhá při relaxaci a navození spánku.
  • Podporuje zdravou funkci dýchacího systému.

Kde se máta využívá?

  • Ústní voda a žvýkačky: Mátu pernou najdete často jako součást ústních vod a žvýkaček.
  • Aromatické oleje: Máta podporuje dýchání a uvolňuje dýchací cesty. Mátový olej se často používá v aromaterapii, při masážích i jako součást kosmetických přípravků.
  • Antioxidanty: Podle webu lékárna.cz máta vodní obsahuje antioxidanty, které mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály.

Kdy nepoužívat mátu?

Ačkoli je máta obecně považována za bezpečnou, její užívání v době těhotenství a kojení by se mělo konzultovat s lékařem.

  • Alergické reakce: Citlivější jedinci mohou být na mátu alergičtí, což se projevuje například kožní vyrážkou.
  • Reflux: Osoby s gastroezofageálním refluxem (GERD) by měly konzumaci máty konzultovat s lékařem. Citlivějším osobám se pak doporučuje užívání máty kadeřavé, která je jemnější než jiné druhy.
  • Interakce s léky: Máta může ovlivňovat účinky některých léků, proto její konzumaci konzultujte s lékařem.

Jak využít mátu v kuchyni?

  • Nádivky: Do nádivek využijete hlavně čerstvou mátu.
  • Marinády na maso: Čerstvá máta se hodí do marinád prakticky k jakémukoli druhu masa, výborně si rozumí například s jehněčím či vepřovým.
  • Luštěniny: Máta podporuje správné zažívání, proto se přidává do luštěnin.
  • Sýry a pomazánky: Svěží mátová chuť skvěle ladí s různými sýry a hodí se i do pomazánek.
  • Omáčky: Čerstvá i sušená máta podpoří chuť omáček, dodá jim svěžest a nádech exotiky.
  • Nápoje, likéry a sirupy: Asi nejznámějšími nápoji, kde se máta používá, jsou mojito a samozřejmě mátový čaj. Máta se výborně hodí i k výrobě likérů a sirupů.
  • Dezerty a cukrovinky: Mátu využijete například do zmrzliny či v kombinaci s čokoládou.
  • Ovoce a ovocné saláty: Pokud chcete oživit ovocný salát, přidejte najemno nasekané čerstvé mátové lístky.

Avokádová čokoládová pěna

Avokádová čokoládová pěna

< 10 min
4.1(9x)
Přečíst recept

Máta je jedinečná bylinka, která zaujme nejen svou svěží chutí a vůní, ale i širokým spektrem využití – od kulinářství přes přírodní léčbu až po kosmetiku.

Zdroj informací: lekarna, flora, naturway

Sdílet článek

Bylinková zahrádka Čerstvé bylinky Divoké byliny

Související články