Šťavnatý hovězí burger je zkrátka nebeský zážitek. Jaké vybrat maso, jak ho jak upravit, co do něj přidat a kdy ho osolit? Úspěch začíná u výběru masa a jeho přípravy.
Hovězí burger je specifický tím, že ho můžete propékat na různé stupně podobně jako hovězí steak. To znamená, že mleté maso může uvnitř zůstat i růžové, pokud to tak máte rádi.
Na burger se hodí mleté hovězí maso s podílem tuku kolem 20 %. Na rozemletí se skvěle hodí například směs krku a plece, použít můžete i kližku a kombinovat ji s hovězím zadním.
Příprava masa burger
- Mleté hovězí maso vyjměte z lednice a nechte ho dojít pokojové teploty. Maso se bude lépe propékat a neutrpí teplotní šok.
- Přidejte do masa ochucující suroviny a rukama burgerovou masu promíchejte. Někteří doporučují burgery osolit až těsně před pečením, aby maso nepustilo vodu.
- Mleté maso rozdělte na koule o velikosti jedné porce podle toho, jak velké burgery chcete (na jeden burger se obvykle počítá 120–180 g).
- Každou kouli zploštěte do požadované velikosti.
- Maso se během pečení zatáhne, proto můžete uprostřed burgeru udělat prstem důlek, aby tloušťka masa zůstala i po upečení rovnoměrná. Zamezíte tak tomu, že burger bude po upečení na prostředku nejsilnější.
Zdroje informací: SeriousEats, NYTimes, Apetit