Vyzkoušejte osvědčené avokádové pochoutky

Avokádo
ZDROJ: energepic.com/Pexels
sdílet:

Rádi byste si připravili něco dobrého z avokáda? Přinášíme vám pár tipů, jak avokádo zpracovat a jaké benefity konzumace oblíbeného zeleného plodu přináší.  

Ačkoliv se avokádo řadí mezi ovoce, příliš jako ovoce nechutná. Není sladké ani kyselé, jeho chuť je neutrální, krémově lahodná a spojována spíše se slanými pokrmy.

Při nákupu avokáda dbejte na kvalitu a zralost plodu, která je pro výslednou chuť jídla velmi důležitá. Avokádo by mělo být jemně měkké po celém povrchu. Příliš měkký plod může značit počátek kažení, tvrdost je naopak znakem nezralosti. Na jakou úpravu se avokádo hodí? 

Guacamole od Aztéků 

Avokádo je díky své konzistenci ideální na přípravu dipů, nejznámější je guacamole. Zelená omáčka pochází od Aztéků a je tradiční součástí mexické kuchyně a oblíbil si ji celý svět.  

Tradičně se konzumuje jako dip k nachos, k tortille, pečivu nebo jako příloha k masu. 

  • Základ guacamole tvoří rozmačkaná dužina avokáda ochucená solí, pepřem, česnekem a limetovou šťávou.
  • K takto připravenému avokádu se dále přidávají nadrobno nakrájená rajčata, cibule, česnek chilli a koriandr.  

Obložený chléb neboli „avotoust“ 

V posledních letech se staly hitem bister a kaváren takzvané „avotousty“, tedy toust nebo čerstvý chléb obložený plátky nakrájeného avokáda a dalšími ingrediencemi, například: 

  • vajíčkem
  • cherry rajčátky
  • slaninou
  • rukolou. 

Nebo také sladkými ingrediencemi jako jsou: 

  • jahody
  • borůvky
  • banán nebo
  • granátové jablko.

Krémová omáčka na těstoviny 

Omáčka na těstoviny nemusí být jen z rajčat nebo smetany. Krémovou, chutnou, a navíc nutričně bohatou omáčku vykouzlíte z avokáda. Kromě chuti má tato omáčka i jiné výhody - je jednoduchá a velmi rychlá.

Stačí v robotu rozmixovat dužinu z avokáda, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, a máte hotovo. Špagety s avokádovou omáčkou jsou tak ideálním superrychlým obědem či večeří.  

Obohaťte saláty  

Avokádo se díky své neutrální, máslové chuti hodí jako ingredience do různých druhů salátů. Funguje především v salátech, ve kterých se vyskytují suroviny s výraznou chutí, například rukola, sýr feta, niva, rokfór nebo třeba ostřejší ředkvičky. Avokádo chuť salátu krásně zjemní a vyváží. Jaké chuťově kombinace vyzkoušíte vy? 

Rokfórový salát s hruškou a avokádem

Více
   

Polévka z avokáda 

Krémovou polévku z avokáda vyrobíte za tepla i po studenu. Do klasické teplé polévky se avokádo přidává, až když všechny ostatní ingredience ze základu orestujeme a povaříme. Rozmixované avokádo se přidává nakonec a polévka už se s ním jen nechá prohřát. Vychlazená avokádová polévka v horkých dnech dokonale osvěží i zasytí.  

Polévka guacamole

Více
 

Avokádo v kostce 

Avokádo je plod stromu zvaného hruškovec přelahodný, jehož mateřskou zemí je Mexiko. Dnes se pěstuje po celém světě, nejvíc v jižní Americe (Mexiko, Peru, Brazílie, Kolumbie), Africe (Keňa, JAR) a Asii (Indonesie, Čína) a rozváží do všech koutů.  

  • Avokádo je ze zdravotního hlediska významné především díky vysoké nutriční hodnotě. Je bohaté na tuky, drtivou většinu sacharidů tvoří vláknina.  

  • Tuky, které obsahuje, jsou z větší části tvořeny zdraví prospěšnými mononenasycenými  mastnými kyselinami. Ty podporují zdraví srdce a nervové soustavy, snižují i hladinu "zlého” cholesterolu. Pomáhá proti nervozitě, stresu a depresím. 

  • Z minerálů se v avokádu vyskytuje hořčík, měď, sodík a draslík, z vitamínu pak B, E a C. Díky vitamínu C naše tělo dokáže velmi dobře vstřebat železo, kterého je v avokádu také relativně hodně. 

Pozor na domácí zvířata!  

Necháváte svým mazlíčkům vylizovat zbytky z talíře? Pokud jsou na talíři zbytky avokáda, určitě to nedělejte. Avokádo je jedovaté pro ptáky, zdravotní komplikace ale může způsobovat i psům a kočkám. Může látka zvaná persin.  

Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit