Jaký je správný poměr surovin, aby drobenka nebo žmolenka nebyla příliš mastná a po upečení hezky křupala?
Drobenka bude držet v pevných hrudkách a nerozteče se na jednolitou krustu, pokud se budete držet základního pravidla.
- Poměr surovin na drobenku by měl být 2 : 1 : 1, tedy dva díly mouky (polohrubé či hrubé) k jednomu dílu másla a stejnému množství cukru.
- Připravená drobenka by měla být drobivá, při stisku mezi prsty držet pohromadě, neměly by však být příliš mastná.
- Pokud se začíná podobat spíše křehkému těstu, nebojte se přisypat trochu mouky. Jen tak docílíte správných drobečků.
NĚCO NAVÍC
Chcete žmolenku po upečení opravdu křehkou a křupavou? Přidejte k základním surovinám navíc jeden žloutek.
Další drobenkové tipy a triky najdete v článku Jak na dokonalou drobenku.
zdroj: Apetit