
Pokud toužíte po rychlé, ale působivé chuťovce, pak je slaný závin se špenátem a nivou sázkou na jistotu. Křupavé listové těsto v sobě ukrývá krémovou náplň s výraznou chutí modrého sýra a jemnou texturou dušeného špenátu. Tato úprava závinu je vhodná na piknik, lehkou večeři i jako pohoštění pro hosty – chutná skvěle teplý i studený.
Závin se špenátem a nivou patří mezi oblíbené slané snacky. Tato úprava závinu vyniká svou jednoduchou přípravou a zároveň efektním výsledkem. Základ tvoří křehké listové těsto, které po upečení získá zlatavou, křupavou krustu. Uvnitř se ukrývá šťavnatá náplň ze smetanového špenátu a sýra s modrou plísní. Právě kontrast jemného špenátu a výrazného sýra dělá ze závinu tu pravou pochoutku, která se hodí jak na běžný stůl, tak jako efektní součást občerstvení při oslavách či pikniku.
Jak připravit závin se špenátem a nivou:
Jak připravit závin se špenátem a nivou
Množství: 1 větší závin nebo 2 menší
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava
Ingredience: 1 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1 sušená chilli paprička, 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, sůl, 150 g sýra s modrou plísní, 1 balení listového těsta, 1 vejce
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Pokud nemáte rádi pikantní pokrmy, chilli papričku vynechejte. Pokud ji chcete použít, rozemněte ji na kousky.
- Sýr rozdrobte, případně nastrouhejte.
- Listové těsto můžete koupit, pokud si však troufnete, připravte ho podle našeho návodu.
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Na másle opečte 3 pokrájené stroužky česneku a 1 rozdrobenou sušenou chilli papričku.
- Přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.
- Prochladlou náplň promíchejte se 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte, závin potřete vajíčkem a pečte na 200 °C dozlatova.
Variace a chuťové twisty
- S balkánským nebo kozím sýrem: Pokud chcete jemnější chuť než má niva, nahraďte ji měkčím kozím či balkánským sýrem – výsledkem bude krémová, lehce slaná náplň.
- S čerstvými bylinkami: Do špenátové směsi přidejte nasekaný estragon, tymián nebo medvědí česnek. Bylinky náplň krásně provoní a osvěží.
- Se sušenými rajčaty nebo olivami: Nakrájená sušená rajčata v oleji dodají pikantní sladkokyselou linku. Černé olivy zase vnesou středomořský charakter.
- S uzeným lososem nebo šunkou: Do závinu lze přidat plátky uzeného lososa, které skvěle doplní slanost nivy. Pro masitější verzi použijte sušenou šunku (např. prosciutto) – postačí tenké plátky vložené přímo na těsto pod špenát.
Křupavé těsto, krémová náplň a kontrastní slanost modrého sýra dělají ze závinu univerzální pochoutku pro každou příležitost.
Zdroj informací: Apetit