Nová registrace Zapomenuté heslo

Závin se špenátem a nivou: Křupavý, šťavnatý a hotový za chvilku – ideální na večeři i pro hosty

11. 6. 2025
20250331_Závin_se_špenátem_a_nivou_foto-10.jpg
Apetit

Pokud toužíte po rychlé, ale působivé chuťovce, pak je slaný závin se špenátem a nivou sázkou na jistotu. Křupavé listové těsto v sobě ukrývá krémovou náplň s výraznou chutí modrého sýra a jemnou texturou dušeného špenátu. Tato úprava závinu je vhodná na piknik, lehkou večeři i jako pohoštění pro hosty – chutná skvěle teplý i studený.

Závin se špenátem a nivou patří mezi oblíbené slané snacky. Tato úprava závinu vyniká svou jednoduchou přípravou a zároveň efektním výsledkem. Základ tvoří křehké listové těsto, které po upečení získá zlatavou, křupavou krustu. Uvnitř se ukrývá šťavnatá náplň ze smetanového špenátu a sýra s modrou plísní. Právě kontrast jemného špenátu a výrazného sýra dělá ze závinu tu pravou pochoutku, která se hodí jak na běžný stůl, tak jako efektní součást občerstvení při oslavách či pikniku.

 

Jak připravit závin se špenátem a nivou:

Jak připravit závin se špenátem a nivou

Množství: 1 větší závin nebo 2 menší
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava
 

Ingredience: 1 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1 sušená chilli paprička, 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, sůl, 150 g sýra s modrou plísní, 1 balení listového těsta, 1 vejce

  • Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Pokud nemáte rádi pikantní pokrmy, chilli papričku vynechejte. Pokud ji chcete použít, rozemněte ji na kousky.
  • Sýr rozdrobte, případně nastrouhejte.
  • Listové těsto můžete koupit, pokud si však troufnete, připravte ho podle našeho návodu.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Na másle opečte 3 pokrájené stroužky česneku a 1 rozdrobenou sušenou chilli papričku.
  3. Přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.
  4. Prochladlou náplň promíchejte se 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte, závin potřete vajíčkem a pečte na 200 °C dozlatova.

Variace a chuťové twisty

  • S balkánským nebo kozím sýrem: Pokud chcete jemnější chuť než má niva, nahraďte ji měkčím kozím či balkánským sýrem – výsledkem bude krémová, lehce slaná náplň.
  • S čerstvými bylinkami: Do špenátové směsi přidejte nasekaný estragon, tymián nebo medvědí česnek. Bylinky náplň krásně provoní a osvěží.
  • Se sušenými rajčaty nebo olivami: Nakrájená sušená rajčata v oleji dodají pikantní sladkokyselou linku. Černé olivy zase vnesou středomořský charakter.
  • S uzeným lososem nebo šunkou: Do závinu lze přidat plátky uzeného lososa, které skvěle doplní slanost nivy. Pro masitější verzi použijte sušenou šunku (např. prosciutto) – postačí tenké plátky vložené přímo na těsto pod špenát.

Křupavé těsto, krémová náplň a kontrastní slanost modrého sýra dělají ze závinu univerzální pochoutku pro každou příležitost.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Listové těsto Slané pečení Špenát

Související články