
Zelňačka – tradiční česká polévka, kterou milují například i Slováci, Poláci a Němci, zasytí a zahřeje. Její kouzlo spočívá v dokonalé kombinaci ingrediencí: základ tvoří kysané zelí, cibule, vařené brambory a obvykle také klobáska. Ač je tato polévka dominantou hlavně podzimních obědů a teplých večeří, své kouzlo má i na jaře, když se objeví chladnější dny. Její příprava není složitá, výsledek však nadchne každého milovníka poctivé české kuchyně.
Zelňačka neboli zelná polévka je tradiční pokrm české kuchyně. Připravuje se z bílého kysaného zelí, brambor, cibule, koření a často i dalších surovin. Obvykle bývá součástí základu i klobáska, případně slanina nebo uzené maso. Některé recepty obsahují také zakysanou či sladkou smetanu, která se přidává na závěr přípravy, aby polévku zjemnila.
Zelňačka aneb co jste možná (ne)věděli
Zelňačka se v našich končinách připravuje už dlouho – zelí a cibule bývaly základem české kuchyně snad od nepaměti. Zelňačka hraje významnou roli v české gastronomii dodnes, ale řadíme ji mezi staročeské pokrmy.
- Brambory je lepší vařit zvlášť – pokud je přidáte přímo do hrnce se zelím, mohou kvůli kyselosti ztvrdnout.
- Zelňačka je výživná a zdravá – díky kysanému zelí je bohatá na vitaminy a minerály.
- Existují různé varianty – každý region má svou krajovou verzi, na kterou nedá dopustit. Někdy se do základu přidává klobáska, jindy uzené nebo vepřové maso. Některé recepty obsahují papriku, jiné ji vynechávají. A stejné je to se smetanou, houbami, dokonce i s brambory.
- Zahraniční verze – v zahraničí se připravuje zelňačka i z čerstvého zelí. Na Slovensku se jí říká kapustnica a je zpravidla trochu pikantnější než česká verze, nezahušťuje se a obvykle se do ní přidávají houby. V Polsku zase najdete tuto polévku pod názvem kapuśniak a kromě jiného obsahuje i pórek a kořenovou zeleninu.
- Servírování – tradiční česká zelňačka se často servíruje samotná, případně s chlebem. Nejlépe chutná uležená, tedy druhý či třetí den.
- Zelňačka v umění – asi nejznámější je kniha Zelňačka, kterou napsal René Fallet a podle níž vznikl stejnojmenný film s Louisem de Funèsem v hlavní roli.
Jak připravit zelňačku s klobáskou a houbami
Kombinace brambor a kysaného zelí se v české kuchyni objevuje často a je velmi oblíbená. Obě ingredience totiž byly dostupné již za dob našich prababiček – vypěstovaly si je poměrně snadno na poli i v zahrádce a kysané zelí zvládly připravit samy.
Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 75 min., velmi snadná příprava
Ingredience: 1 hrst sušených hub, 3 brambory, sůl, mletý pepř, 600 g kysaného zelí, 3 klobásky, 3 lžíce sádla, 1 cibule, 3 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 200 g zakysané smetany + k podávání, 2 stroužky česneku, pažitka na ozdobení
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Kysané zelí vymačkejte a nakrájejte. Šťávu ze zelí nevylévejte, budete ji potřebovat.
- Klobásku nakrájejte na kolečka. Vhodná je například jemná papriková klobáska.
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a oloupaný česnek rozdrťte nebo prolisujte.
- Pažitku na ozdobení nasekejte najemno.
Postup:
- Houby zalijte v hrnečku vlažnou vodou a nechte je asi 4 hodiny měknout.
- Nakrájené brambory uvařte doměkka.
- Do dalšího hrnce vlijte 1 litr vody, přidejte vodu z hub, osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Poté vložte zelí, klobásy a houby. Vařte na mírném plameni, dokud zelí nezměkne.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli dosklovita. Pánev sejměte z ohně, cibuli zaprašte paprikou a rozmíchejte. Pak pánev vraťte na oheň, vsypte mouku a připravte jíšku. Jíšku rozmíchejte do polévky a vařte asi 20 minut, aby se mouka provařila.
- Vmíchejte doměkka uvařené brambory a zakysanou smetanu a nechte polévku rychle projít varem. Ihned odstavte z ohně a přidejte podle chuti 1 či 2 stroužky česneku. Podle potřeby případně dochuťte i šťávou ze zelí. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a pažitkou.
V každé lžíci zelňačky najdete poctivou českou kuchyni. Obliba této polévky napříč generacemi i regiony jen potvrzuje, že dobré věci obstojí ve zkoušce času. Tak až příště přijdou chladnější dny, zkuste si doma uvařit poctivou zelňačku – možná zjistíte, proč se na ni prababičky tak rády spoléhaly.
Zdroj informací: Apetit, denik