Nová registrace Zapomenuté heslo

Žurek: Jak připravit tradiční staropolskou polévku se zákvasem krok za krokem

21. 6. 2025
20250326_Polévka_žurek_foto-1.jpg
Apetit

Žurek – sytá polévka z fermentovaného žitného zákvasu, uzeného masa, klobásy a česneku patří k pilířům národní polské kuchyně, ale svou oblibu si našla i u nás. V některých regionech se servíruje stylově ve vydlabaném bochníku chleba a zdobí se vařeným vejcem a pažitkou. Jak si žurek připravit doma krok za krokem?

Žurek (polsky żurek) je tradiční polévka původem z Polska, která si získala oblibu i v České republice a na Slovensku. Její základ tvoří fermentovaný žitný zákvas, který jí dodává typickou kyselost a hutnost. Žurek je výrazně aromatický a sytý pokrm, v němž se snoubí chuť uzeného masa, brambor, klobásy a česneku s bylinkovým podkresem majoránky. Nejčastěji se podává s natvrdo vařeným vejcem a čerstvou pažitkou a v některých krajích dokonce ve vydlabaném bochníku chleba. Díky své výživnosti a zajímavé chuti patří mezi nejoblíbenější sváteční i každodenní jídla ve středoevropské kuchyni.

 

Jak připravit polévku žurek:

Jak připravit polévku žurek

Množství: 4–6 porcí
Čas a obtížnost: do 60 min., snadná příprava

Ingredience: 150 g uzeného masa, 1 cibule, 2 l zeleninového vývaru, 300 g šunkové klobásy, 5 brambor, 1 mrkev, 250 g žitného zákvasu, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sušené drhnuté majoránky, 5 lžic smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 4 vejce uvařené natvrdo, nasekaná pažitka na posypání
Na zákvas: 50 g žitné hladké mouky, 200 ml vlažné vody, 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření

  • Zákvas připravte 3 dny předem: žitnou mouku nasypte do sklenky, zalijte vlažnou vodou a pořádně promíchejte. Přidejte bobkový list a nové koření, překryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě odležet. Občas promíchejte. 
  • Na přípravu žurku se skvěle hodí uzený bok bez kosti. Nakrájejte ho na kostičky.
  • Oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
  • Oloupané brambory nakrájejte na kostky.
  • Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka.
  • Oloupaný česnek nadrťte nebo prolisujte.
  • Vejce natvrdo nakrájejte na poloviny až osminy – dle chuti.

 

Postup:

  1. V hrnci opečte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opečte dozlatova.
  2. Přilijte vývar, přidejte klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.
  3. Vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku a pár minut povařte.
  4. Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete.
  5. Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky.
  6. Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.

TIP: Použít lze i zákvas, který se prodává na krkonošské kyselo.

Žitný zákvas

Žitný zákvas

< 10 min
5(5x)
Přečíst recept

Variace a chuťové twisty

  • Vegetariánská varianta s luštěninami: Namísto masa můžete použít předvařené luštěniny, jako jsou čočka nebo fazole, které dodají polévce sytost. Polévku ozdobte nasekanou petrželkou a opraženým lněným semínkem.
  • Podávání v chlebu: Jeden z oblíbených způsobů servírování žurku je ve vydlabaném bochníku chleba.
  • S houbami a zakysanou smetanou: Přidání sušených hub a zakysané smetany obohatí polévku o zemité tóny a krémovost. Tato varianta je oblíbená zejména v podzimních měsících.

Bílý chléb

Chleba

> 60 min
4.3(78x)
Přečíst recept

Díky fermentovanému zákvasu má žurek nezaměnitelnou chuť a v kombinaci s uzeným masem, klobásou a vejcem představuje dokonalé spojení sytosti a jemné kyselosti.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Polévky Světová kuchyně Světová klasika Polská kuchyně

Související články