0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jiřák sklízí, co přes rok zasel! Bylinky, čaje a koření

Jiřák sklízí, co přes rok zasel! Bylinky, čaje a koření
sdílet:
Tyhle trhy jen tak neminete. Budou totiž vonět na dálku.

V pátek 5. září a v sobotu 6. září bude farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze na Vinohradech patřit bylinkám, čajům a koření. Na výběr budou čerstvé byliny, sirupy, sušené bylinkové směsi, bylinky k pěstování v květináčích či koření do kuchyně. A také kosmetika, mýdla, šampony, masti a pro parádivé květinové dekorace nebo třeba hrnky s motivem bylinek. Ochutnáte různé druhy čokolády s příměsí bylin nebo třeba mátový cheesecake. Tohle bude hodně aromatická jízda! A nebojte, nakoupíte i ovoce, zeleninu a další produkty českých zemědělců.

Poklábosit se sousedy

Náměstí Jiřího z Poděbrad, kterému se mezi starousedlíky familiérně říká Jiřák, hostí farmářské tržiště už několikátou sezonu. První podobná akce se zde konala v roce 2010. Trhy s nabídkou lokálních plodů a produktů se od počátku těší velkému zájmu nakupujících i prodávajících z blízkého i vzdálenějšího okolí. 

Organizátoři ze sdružení Archetyp chtěli založit tradici farmářského tržiště, kam si lidé nechodí jen nakoupit, ale také popovídat. Místo se tak stává přirozeným centrem komunity, což v běžných obchodních řetězcích nezažijete. Inspiraci získali ve Švýcarsku, k ní však přidali svou vlastní kreativitu doplněnou o respekt k místu, kde se tržiště koná. 

O trhy se stará manažer, který kontroluje, jaké zboží a v jaké kvalitě ten který prodejce přivezl. Sleduje také ceny jednotlivých prodejců, aby produkty nebyly zbytečně předražené. Ze strany zemědělců i výrobců je o prodej na trzích velký zájem, a tak je vždy zajištěn velký výběr zboží. Více na www.farmarsketrziste.cz

Autor: jana.koprivova

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit