Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kam (nejen) v Praze pro dokonalé koblihy?

Koblihy z Pane Nuovo
ZDROJ: Se svolením Ambiente
sdílet:

Jsou sladké a nadýchané, s lahodnou náplní i cukrovou posypkou a mají tak silnou pozici, že se nenechají zastrašit ani cool variantami typu donuty a cronuty, muffiny a cupcaky nebo makronky. Řeč je samozřejmě o koblihách, které patří k našemu dětství a nikdy z našich životů nevymizely. Kam si zajít na ty nejlepší, když se necítíte na domácí přípravu?

Jestli nějaká sladká dobrota odolává zubu času, jsou to koblihy. Objednáte-li si je i v té nejvíc cool pekárně či kavárně, budou vypadat jako za dob vašeho dětství:

Kde v Praze, v Brně nebo v Liberci najdete ty nejnadýchanější koblihy?

Koblihy z Pane Nuovo

V Praze se pro čerstvou koblihu s sebou můžete zastavit v malé italské pekárně Pane Nuovo na náměstí Republiky. Koblihy tady pečou každý všední den a v nabídce je hned několik druhů náplní: lískooříškový a vanilkový krém nebo koblihy plněné jahodovou či meruňkovou marmeládou.

Pekárna sídlí ve stejné budově jako oblíbená italská restaurace Pizza Nuova. Kromě koblih zde nakoupíte například koláče, chleba, tradiční italskou focacciu nebo plněné sendviče. Připraví vám zde i kávu s sebou. 

Koblihy v Luna Bakery

Pražské pekařství Luna Bakery má dvě pobočky: jednu najdete na Dejvické 34 a druhou nově v Holešovické tržnici v Hale 22. Obě provozovny nabízejí každý den koblihy a další sladké pečivo a chleba. Pobočka v Dejvicích má i sezení, takže sem můžete vyrazit na snídani.

A jaké tu koupíte koblihy? Bombastické! „Děláme je podle italské receptury a říkáme jim Bombolone. Jde o italské koblihy, jejichž název vznikl od  slova „bomba“. Italská verze Bomboloni se připravuje z kynutého těsta podle staré italské receptury a z italské mouky Manitoba. Tradičně se plní krémem Crema pasticciera. Pro ty, kdo mají rádi více sladkou chuť, plníme bombolone nuttelou, domácí marmeládou nebo pistáciovým krémem.“

Kobliha Brno

Asi nenajdete vhodnější ulici pro brněnskou koblihárnu než Pekařskou. Zde ji několik let provozují bratři Richterovi, pro které jsou koblihy zkrátka láska. Od čtyř ráno zadělávají těsto a pravidelně mění menu, aby odpovídalo co nejvíc jak sezoně, tak požadavkům zákazníků.

Nyní najdete v nabídce například koblihu Bombardino (plněnou Bombardino krémem s pořádnou porcí šlehačkového mascarpone skoro jako na svazích italských Alp) nebo Dubai Chocolate (koblihu inspirovanou virální čokoládou z Blízkého východu, která je plněná originální směsí pistácií, tahini a kousků těsta kadaif a zdobená čokoládovým krémem a čokoládovou polevou).

Jak to bratři dělají, aby se jim koblihy nepřejedly? „Nabízíme jen to, co nám samotným nejvíc chutná. To je obecně taková naše politika. Spoustu cukrářů, i tady po Brně, už svoje věci nejí. Přestože to Marek dělá nějakých sedm let, při každém zakousnutí do koblihy tvrdí, jak je strašně dobrá,“ vysvětlil pro Aktuálně.cz Michal Richter.

Kus žvance Liberec

To nejlepší z regionu najdete v centru Liberce: Kus žvance, kde si pochutnáte v moderním prostředí na dobrotách v kvalitě „jako od babičky“. Pečivo zde pečou z mouky v top kvalitě a dostává potřebný čas pro vyzrání a vykynutí  těsta, marmelády jsou od farmářů.

„Naše kobliha s nugetou? Jedno kousnutí a jste v nebi,“ píše se na Instagramu. A vězte, že ať je náplň jakákoli (marmeláda, nugeta, vanilkový krém nebo mák), nikdy se s ní nešetří.

Zdroje: autorské rozhovory s Pane Nuovo a Luna Bakery, Obchod.kobliha.live, Magazin.aktualne.cz, Kus-zvance.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...