Nová registrace Zapomenuté heslo

Kam v Praze na nejlepší hamburger, o kterém se vám bude i zdát? Kde servírují ikonickou čedarovou bombu a kam za vítězem Burgerfestu?

Hamburger
Shutterstock

Kvalitní šťavnaté maso, křupavá bulka a k tomu nejrůznější saláty, sýry, slanina, omáčky a zálivky. Hamburger je pokrm, který milují asi všichni a lze ho udělat na desítky způsobů. Kam na něj v Praze vyrazit, když chcete jít na jistotu?

Že je hamburger v podstatě karbanátek v housce a nedá se na něm nic zkazit? Máloco je v gastrosvětě tak vzdálené pravdě. A i když jste na něj sami odborníci, občas je fajn zajít si pro inspiraci do restaurace, která dopřeje unikátní zážitek.

Když jsme vloni s manželem vyrazili na prodloužený víkend do Kodaně, bylo jasné, že jej do velké míry projíme. A že zcela jistě navštívíme i vyhlášený Gasolline Grill, kde dělají ikonický cheeseburger. Natolik ikonický, že jsme si jej dali dva dny po sobě. Hamburger je totiž pokrm, který na první pohled působí velmi jednoduše, ale vyžaduje péči. A když dobře vyladíte kombinaci chutí, vyberete dobré maso a upečete skvělé bulky, tak se k vám lidé budou vracet. 

Kde takové burgery mají v Praze? Hned na několika místech. Takže pokud na tento víkend plánujete oběd či večeři ve městě, máme pár tipů.

Dokonalý domácí hamburger

Dokonalý domácí hamburger

< 30 min
4.2(847x)
Přečíst recept

The Dish fine burger

Podle mnohých najdete nejlepší burgery v Praze právě v Dishi, který začal psát svůj příběh v listopadu 2012 v Římské ulici a už šest let jej najdete v Belgické.

  • Základem jsou kvalitní a lokální suroviny: maso z farmy z Hyršova, čerstvé pečivo z rodinné pekárny Vrbský. 

„Ideální burger? Kromě mletého a housky mám rád sýr, dole i nahoře výrazné omáčky, které spolu jdou dobře dohromady. Něco, aby křuplo, a něco kyselejšího nebo svěžejšího. Nemám rád burgery, jejichž chuť tě někde v půlce už úplně přestane bavit,“ řekl pro Radio Wave jeden ze zakladatelů Dishe, Matouš Petráň.

Pravý americký hamburger

< 60 min
4.1(53x)
Přečíst recept

Burgerman

Petr Návrat žil dlouho ve Velké Británii a když mu po návratu do Česka chyběly klasické burgery, začal je dělat sám. Nejdřív ve stánku v centru Prahy, od roku 2023 pak ve vlastním podniku Burgerman na Letné. „Během let práce v gastru jsem připravil i spořádal tisíce burgerů a u každého jsem přemýšlel, v čem by mohl být lepší. Ladil jsem všechno od receptury bulky až po styl mletí masa a pomaličku jsem si vysnil tyhle tři stoprocentně dotažené burgery. První hosté mě pak inspirovali k vytvoření burgeru bez masa,“ popisuje na stránkách.

  • V pekárně za rohem se pečou denně čerstvé housky podle vyladěné receptury.
  • Maso se rozplývá na jazyku.
  • Všechny ingredience k sobě dokonale ladí.
  • A zajímavé drinky a koktejly jsou bonus na závěr.

Když zde byl na inspekci Lukáš Hejlík, napsal poté: „U těch vyhajpovaných míst si někdy dáváme schválně na čas, ale to neznamená, že je nemáme na radaru... Burgerman na Letné je super, už můžeme v klidu konstatovat.“

Hoxton Burgers

O jejich Hoxton Cheese Bomb, ke kterému se podávají i gumové rukavice, se mluví jako o #foodporn a je to skutečný zážitek. Jedná se o specialitu, při jejíž konzumaci si burger zákazník podle přesného postupu zalije roztaveným čedarem. Zakladatelé Hoxton Burgers Tim Simeon a Nikita Sidorov se specializují, jak řekli pro CzechCrunch, na tak trochu jiné burgery. „Jsme velcí nadšenci do jídla a čerpáme inspiraci z restaurací z celého světa i ze sociálních sítí, kde sledujeme nové nápady a prezentace. Tak vznikl i UFO Burger,“ zmínil další specialitu Simenon. 

  • Hoxton na Náměstí Míru je vlajková loď a kromě sýrové bomby si zde pochutnáte na oblíbeném hamburgerovém menu nebo žebírkách a mac & cheese. 
  • Druhý Hoxton se nachází na Jiřího z Poděbrad a nabízí víc než jen oblíbené smash burgery. Např. brunch menu s vejci Benedikt, míchanými vajíčky na měkko, slanými bublinkovými vaflemi a požitkářskou zmrzlinou mochi. 

Vejce Benedikt

Dokonalá vejce Benedikt

> 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Želva Beers & Burgers

Není to burger pomalý jako želva, ale poctivý burger, který si vychutnáte v Praze na Želivského. Už devět let se tu burgerům s láskou věnují, třikrát se želví burgery staly vítězem Burgerfestu. Na stránkách festivalu se dočtete: „Želva Beers & Burgers to hraje na dva vítězné tahy: skvělé burgery a ještě lepší piva. Tady si nejen vychutnáte šťavnatý burger, ale i dokonale spárované řemeslné pivo, které celý zážitek pozvedne na jinou úroveň. To je ta pravá chillout vibe – burger v jedné ruce, craft beer ve druhé a nezapomenutelná chuť na jazyku.“

„Perfektní burgery – mají i značně zajímavé kombinace, k tomu parádní hranolky a pivo. Je tu celkem klid, jde o malý lokál, dokážu si představit, že je občas problém najít tady místo,“ říká Iza v recenzi na Mapy.cz a Vojta doplňuje, že sice nevěří na kouzla, ale tady evidentně čarují.

Zdroje: Dishbelgicka.cz, Wave.rozhlas.cz, Burgerman.cz, Cc.cz, Hoxton.cz

Sdílet článek

Hamburger Tip na výlet Grilování

Související články