Druhý ročník národního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se letos odehraje 12. a 13. dubna v prostorách pražského O2 universa, spojí dohromady profesionály z oboru gastronomie i milovníky jídla. Dva dny, čtyři podlaží, osm...
O Francouzech je známo, že milují žabí stehýnka. Předpokládá se, že zvyk má kořeny ve 12. století u francouzských mnichů, kteří je začali jíst v období půstu, kdy nesměli z náboženských důvodů jíst maso. Protože církev žáby...
Také si už bez mazance, beránky a nádivky neumíte Velikonoce představit? Nejvýznamnější křesťanský svátek vrcholí Velikonočním pondělím, avšak již od Škaredé středy je tento týden spojen s mnoha tradicemi včetně těch kulinářských.
...
Velikonoce jsou oslavou jara, rodinných setkání a nových chutí. Procházky v jarním slunci, barevná vajíčka a sladké dobroty nám dodávají energii a radost. V tomto článku se podíváme na recepty, které mohou vaše Velikonoce ještě více osladit...
Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...
V bistru Funwari najdete autentickou japonskou kuchyni včetně tradičních zákusků, které v Česku můžete zatím ochutnat jen na pár místech. Součástí menu jsou i dezerty, které dobyly sociální sítě – tapiokový pudink ve tvaru zvířátka neko...
Baskický cheesecake se pyšní se všemi nedokonalostmi, které byste u jeho klasického sourozence nesnesli – je na povrchu spálený, lehce popraskaný i propadlý… a přesto, nebo právě proto neskutečně dobrý. V čem tkví jeho kouzlo?
...
Jak se praví ve známé pohádce: sůl (je) nad zlato. O pepři tradiční pořekadlo mlčí. Přitom právě tohle starodávné koření se před pár staletími vyvažovalo zlatem. Exkluzivnější než černý je snad jenom… pepř zelený. Nebo možná bílý a červený....
Co se stane, smícháme-li sladký med s pálivou chilli papričkou? Vznikne dokonalá chuť se silou obou superpotravin. Gastronomický hit si můžete vyrobit i doma, jeho využití je všestranné a do řízné sladké tekutiny se zamilujete taky.
...
Technický úkol umí účastníky show Peče celá země pěkně potrápit. Jde o jedinou výzvu, jejíž obsah předem neznají a na niž se nemohou nachystat. Finalisté budou v posledním díle 3. řady čelit nástrahám Gâteau Saint Honoré, tedy dortu...
Pamatujete si, jaké těsto zadělávali legendární Jan Werich s Vlastou Budianem v pohádce Byl jednou jeden král? A nač nalákal strašlivý loupežník Lotrando nešťastnou princeznu Zubejdu? Ověřte si s námi svůj postřeh v jednoduchém kvízu, který...
Kousek od náměstí I.P. Pavlova v Praze otevřela tchajwanská rodačka podnik, který je celý založený na matche. Pokud jste mysleli, že existuje jen jeden druh zeleného čajového prášku, jste na omylu. V Matcha Crew připravují drinky a zákusky...
Velikonoční svátky se pojí s celou řadou tradic a zvyků, ale také s dobrým jídlem. Klasiku představují vaječné pokrmy. Na velikonočně prostřené tabuli však rozhodně nesmí chybět různé druhy nádivek, velikonoční beránek nebo jehněčí či...
Dnes je cukr samozřejmostí, nad kterou se pozastavíme jen v případě jeho výrazného zdražení. Ještě donedávna tomu tak ale vůbec nebylo. Na počátku 19. století platil za luxusní zboží a ani v dobách rozkvětu cukrovarnictví nebyl...
Ramadán pro muslimy znamená období půstu, modliteb a času stráveným se svými blízkými. Oslavy konce tohoto svátku jsou spojené se zajímavou směsí tradic a společenských zvyků, které odrážejí bohatou kulturní rozmanitost muslimského světa....
Mnozí z nás si nedovedou představit ráno bez šálku kávy nebo lahodného čaje. Co kdybychom vám ale řekli, že si čaj můžete ozvláštnit špetkou soli? Doporučení, které vzešlo ze starých čínských textů a vědeckých poznatků americké...
Na české obrazovky míří světově nejsledovanější kuchařská šou – Hell´s Kitchen. Pod taktovkou Radka Kašpárka se šestnáct soutěžících utká o místo kreativního šéfkuchaře v jeho nové restauraci a finanční odměnu 2,5 milionů korun....
Pizza je jedním z nejpopulárnějších jídel na světě, především díky své chuťové variabilitě, od tradiční Margherity až po moderní kombinace. Spojení pizzy a orosené sklenice skvělého nápoje Coca-Cola je hluboce zakořeněné. Nyní vám Coca-Cola...
Jaké poklady ukrývá Prachaticko a které zdejší speciality se i po téměř sto letech uchovaly v našem jídelníčku? O tehdejší podobě jihočeského pohraničí a obzvláště o tamních pochoutkách se Amalie Kožmínová rozepsala v článku s...
Indicko-americkou herečku, kulinářskou spisovatelku a autorku mnoha cestopisů Madhur Jafrrey možná neznáte. O to větší důvod máte k tomu tuto ženu poznat. Čím se v gastronomickém světě proslavila? Zejména tím, že dokázala se indickými...
Aby hosté v dobách první republiky mohli spořádaně usednout ke svátečnímu stolu, musela být žena znalá všech tehdejších pravidel pro slavnostně prostřenou tabuli. Protože právě „z úpravy stolu možno jistě usuzovati o vkusu hospodyňky“,...
Hledáte zábavu na dlouhé zimní večery? Ulovte si Medvěda! Oceňovaný americký seriál z gastronomického prostředí zaujme nejen skvělými hereckými výkony, ale i pohledem do zákulisí profesionální kuchyně. V bistru, kde se děj odehrává,...
Co si takhle udělat hezčí den a upéct si naprosto božské, nadýchané, krémové řezy? Bábovka je také dobrá, ale co si budeme povídat, lahodný sladký krém posune moučník vždy na vyšší úroveň. Jsme si jistí, že těm, které se vám chystáme...
Před koncem loňského roku vtrhl do světových i českých kin filmový muzikál Wonka, a protože hlavním hrdinou tohoto filmu je budoucí majitel slavné čokoládovny, snímek neunikl pozornosti ani naší redakce. Přineste si ke čtení...