Oslavte den nugátu a připravte si doma oříškovou lahůdku

Nugát
ZDROJ: pixel2013/Pexels
sdílet:

Dnes, 26. března, je ideální čas na to dopřát si slaďoučký a na jazyku se rozplývající nugát. A víte proč? Protože právě dnes je den nugátu. Prozradíme vám, z čeho se nugát vyrábí, jaké jsou jeho druhy, jak vznikl a jak si tuhle pochoutku připravit doma

Víte, co je vlastně nugát?

Nugát je směs mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy.

Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý. Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med. Hnědá verze obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr. Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.

Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Více

Historie nugátu

Názory na historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajíček, medu a mandlí, a sloužil jako oběť bohům.

Jiné prameny uvádí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovaly vlašské ořechy. Z Řecka se nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně. Až tato podoba je označována za pravý nugát. Ostatně slovo nugát je odvozeno z okcitánského (románský jazyk používaný v části Francie) pan nogat, což znamená ořechový chléb. V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.

Tvarohové knedlíčky s blumami, nugátem & zakysankou

Tvarohové knedlíčky s blumami, nugátem & zakysankou

Více

Jak na přípravu poctivého domácího nugátu

Na přípravě nugátu není nic těžkého, můžete si ho tak hravě vyrobit doma a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:

  • 250 g medu
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g mandlí
  • 250 g lískových oříšků
  • pár vlašských ořechů
  • 5 bílků
  • 2 rýžové papíry

 

  1. Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
  2. V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
  3. V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
  4. V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  5. Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
  6. Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.  

Související články

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu
  • Novinky a zajímavosti

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Je turecký med opravdu turecký?Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky...
6x domácí bonbonky
  • Tipy a triky

6x domácí bonbonky

Bonbonky jsou jednoduché na přípravu, báječně chutnají a můžete je bez obav využít také jako dárek na poslední chvíli. Stačí je jen zabalit do ozdobné dózy, krabičky či plechovky. Ručíme vám za to, že hravé bonbonky nadchnou opravdu každého...
Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit