Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Schwarzwaldský dort: třešňový krasavec z Německa

Schwarzwaldský dort
ZDROJ: JacobThomas/unsplash.com
sdílet:

Schwarzwaldský dort, Black Forest, Schwarzwald Torte nebo také Dort z Černého lesa je šlehačkový dezert, který v první polovině 20. století získal slávu po celém Německu. Svou lahodnou chutí a nezaměnitelným typickým vzhledem má dnes fanoušky po celém světě.

Dort z Černého lesa od ostatních rozeznáte na první pohled. Skládá se ze tří čokoládových piškotových korpusů, které jsou pokapané třešňovou pálenkou. Na každém plátu korpusu je vrstva svařeného višňového kompotu a vše úhledně spojuje šlehačkový krém. Vršek dortu zdobí nakládané třešně a boky čokoládové hobliny.

  • Neodolatelný je i samotný řez. Kontrast mezi černým piškotem a bílým krémem s červenými višněmi je pastvou i pro oči.

Kde se vzal Schwarzwaldský dort?

Historie Schwarzwaldského dortu by vydala na samotnou knihu. Ne že by byla tak dlouhá, ale existuje mnoho verzí, jak tento slavný dort ke svému jménu přišel.

Obyvatelé Černého lesa v jihozápadním Německu věří, že dort pochází právě od nich. Tam totiž rostou lahodné schwarzwaldské třešně, ze kterých se vyrábí pálenka, jež je nezbytnou součástí moučníku.

  • Údajně kombinaci třešní, smetany a již zmíněné pálenky znalo tamní obyvatelstvo už skutečně dlouho. Stačilo pouze přidat tmavý piškotový korpus a černobílá třešňová kráska byla na světě.
  • Další body navíc získává Černý les díky tvrzení, že dort připomíná kroj zdejších žen. Šaty jsou černé jako dortový korpus, krém bílý jako halenka a rudé třešně, které zdobí vršek dortu nápadně připomínají klobouku s bambulemi zvaným „Bollenhut“.

Objevení dortu si v roce 1915 nárokoval německý cukrář Josef Keller (1887-1981), který ho ve své cukrárně Agner v Bad Godesbergru nabízel. I když se slavnému dortu údajně podobal, skládal se pouze z jednoho kusu piškotového korpusu, nikoliv ze tří.

Do pátrání po původu dortu se také zapojil tübingenský městský archivář Uda Rauch. Ten objevil důkaz o tom, že dort vymyslel německý cukrář Erwin Hildenbrand na jaře v roce 1930 v Café Walz v Tübingenu.

  • Své tvrzení opírá o fakt, že Hildenbrand pracoval ve 20. letech 20. století ve Schwarzwaldu a jako důkaz dokládá ručně datovanou fotografie z roku 1936, na které je cukrář zachycen při výrobě dortu.

První písemná zmínka

Jistá a zaručená je pouze první písemná zmínka o Schwarzwaldském dortu, která se objevila roku 1934 v kuchařce s názvem „250 cukrářských specialit a jak se vyrábějí“ od J. M. Ericha Webera. V té době byl dort známý především v Berlíně, ale také v dobrých cukrárnách v německých, rakouských a švýcarských městech.

  • Od padesátých let minulého století obliba třešňového dortu rozrostla natolik, že ho dnes znají po celém světě.
  • Každé dva roky se v Todtnaubergu koná „Kirschtortenfestival“, tedy festival třešňového dortu. Profesionální i amatérští cukráři z blízkého i dalekého okolí předvádějí své umění a přímo před očima diváků vytváří „svůj“ Schwarzwaldský dort. Hotové výrobky jsou následně prodány a výtěžek je použit na dobročinné účely.
  • Schwarzwaldský dort se také zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Byl upečený v roce 2006 v německém Rustu. V průměru měřil 10 metrů, vážil 3 000 Kg a měřil 80 m2.

Zdroj info: Apetit

 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč