Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Komerční sdělení
Kolekce vín Marks&Spencer
ZDROJ: Jan Vychodil / 360 Company
sdílet:

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo alespoň umožní nad sklenkou dobrého vína vytvořit vzpomínky nové.

Tak který z 5 vinných klenotů z různých koutů Středomoří si vyberete?

Vína z kolekce Found
ZDROJ: JAN VYCHODIL / 360 COMPANY

VINHO VERDE, M&S CLASSICS, DOC, PORTUGALSKO, 2020

Při prvním ochutnání vás osloví silná bylinná složka s ozvěnami citrusů a zeleného jablka. Tato trojice rozmanitých chutí je dána trojicí odrůd, které v tomto vínu najdete, konkrétně jsou to Loureiro, Arinto a Trajadura. Rozhodně ale víno pijte dobře vychlazené. Skvěle se hodí k mořským plodům, suši či různým druhům španělských tapas.

MOSCHOFILERO, RODITIS, ŘECKO, 2020

Tohle lahodné řecké víno se skládá z 80% odrůdy Moschofilero a 20% odrůdy Roditis. Obě se rodí ve vysokých nadmořských výškách dvou různých oblastí ostrova Peloponés. Otcem nevšedního vína je Leonidas Nassiakos z uznávaného vinařství Semeli, který se v Řecku proslavil jako ,mistr Moschofilera‘. V chuti se tak dají rozpoznat silné bylinné odstíny s citrusovou kyselinkou, která na konci přechází do medova.

VINHO VERDE, DOC ROSÉ, PORTUGALSKO, 2020

Vína označovaná jako Vinho Verde jsou lehká a svěží – ostatně i slovo verde, které obvykle znamená ,zelené‘, má v této souvislosti význam,mladé‘ a vyznačuje se jemným perlením. Nejedná se o odrůdu jako takovou, ale spíš o vinařský region a chráněné označení původu. Toto konkrétní Vinho Verde je růžové a produkuje ho rodinné vinařství Quinta das Arcas. K jeho výrobě se používají místní červené odrůdy Espadeiro a Touriga nacional, které jste již možná okusili ve věhlasném portském vínu. Až si nalijete skleničku, můžete se těšit na jemně perlivé, delikátní a jemně kořeněné růžové víno, které chutná po divokých ostružinách, malinách a špetce limety. Vinaři Fernando Machado a Henrique Lopes jej doporučují vyzkoušet s paellou z mořských plodů či si jej dopřát ke grilované zelenině. Překvapí vás i menší procento alkoholu (11%), což může být výhodné pro obědové posezení na terase či venku v období babího léta.

GROS MANSENG, COTES DE GASCOGNE, IGP, FRANCIE, 2020

Gros Manseng je název vína i odrůdy, která pochází z podhůří francouzských Pyrenejí. Daří se jí zejména v oblasti Gascogne, kde ji teplé dny a svěží večery dodávají výraznou vůni a příjemnou chuť. Pro vinaře Nicolase Duffoura představuje tato odrůda dokonce budoucnost celého regionu Gascogne. A není pochyb, proč – tohle ovocné aromatické víno překypuje chutí zralých broskví a exotického ovoce. Je skvělým společníkem k tučným paštikám, ale díky svému aromatu a živosti je ideální také pro párování s asijským jídlem. Toto víno je naprostá pecka!

PECORINO TERRE DI CHIETI, IGT, ITÁLIE, 2019

Spousta z nás si pod názvem pecorino vybaví oblíbený italský ovčí sýr, ale už málokdo ví, že Pecorino je i zajímavá odrůda bílého vína z italských regionů Abruzzo a Marche. I toto víno je však spjato s chovem ovcí – původně totiž rostlo v místech, kde pastýři pásli svá stáda. Tohle víno má trochu pohnutou historii, protože kvůli nízkým výnosům bylo téměř vytěsněno jinými odrůdami. Díky svému bohatému aromatu a skvělé kyselince si však dokázalo opět získat fanoušky. Vybraný kousek pochází z hornatého regionu Abruzzo, který sousedí s Jaderským mořem. A tento protiklad se do charakteru vína vepsal. Jedná se o ovocné, ale elegantní víno, které chutná po broskvích, citrusech a má zajímavou bylinnou dochuť. Báječně se hodí k mořským plodům, kuřecímu masu, ale samozřejmě k již zmíněnému ovčímu sýru.

MILAN JUŘICA, sommeliér, foodbloger (FoodMillBlog) a DJ

„Kolekce Found má tu kouzelnou vlastnost, že na váš stůl přináší méně známá, ale o to zajímavější vína, a já jsem si jistý, že s nimi budete spokojeni stejně jako já. Za výběrem těchto vín stojí tým sommeliérů M&S, takže si můžete být jistí, že kupujete kvalitní vína, a to ještě ke všemu za dobré peníze. Doufám, že vás s koncem (babího) léta nepřepadá stesk, ale spíš chuť vyjít vstříc novým dobrodružstvím. Samozřejmě se sklenkou dobrého vína v ruce!“

Milan Juřica
Foodbloger a sommeliér Milan Juřica, ZDROJ: Jan Vychodil/360 Company
Autor: Komerční sdělení

Obchod Apetit