Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Chystáte se o prázdninách na výlet po Česku aneb jak se vyznáte v lokálních specialitách?

Petráčkovy Hořické trubičky
ZDROJ: Petráčkovy Hořické trubičky/Archiv Regionální potraviny – se svolením Romany Nové
sdílet:

Pokud rádi cestujete po vlastech českých a ještě k tomu jste milovníci lokálních specialit, pak je tu pro vás náš článek, kde se dozvíte několik tipů na české i moravské vybrané lahůdky. Vyzkoušet si můžete i náš kvíz. Třeba zjistíte nějaké zajímavosti, které vás podnítí k poznávání nových míst a degustaci dosud nepoznaných chuťovek.

Určitě jste již někdy slyšeli názvy jako opočenská zmrzlina, hořické trubičky, lomnické suchary, hukvaldské mrkvánky, olomoucké syrečky, štramberské uši či pardubický perník. Víte však, kde najít hnětýnky, vošouchy, modlitbičky? Pojďte se s námi podívat na lahodné moravské a české pochoutky, pro které stojí za to vydat se do místa jejich vzniku.

Skryt pre seznam

Lokše: Bramborové placky z jižní Moravy

Tradiční lokše bychom nejvíce přirovnali k populárním palačinkám. Naleznete je na jihu Moravy a také v západoslovenské kuchyni.

Tradičně se připravují z brambor, které se uvaří ve slupce, nechají se vychladnout a poté se strouhají na jemném struhadle. Následně se z nich zpracuje těsto, do něhož se přidá mouka a trocha soli, v některých receptech též vajíčko.

Důležité je, aby se po zpracování těsta postupovalo rychle, protože bramborová těsta se solí mají tendenci rychle měnit konzistenci a řídnout. Nikdy však do již hotového těsta nepřidávejte mouku, placky by ztvrdly a vyschly.

Lokše se připravují na rozpálené suché pánvi a po upečení se pomažou sádlem (nejvhodnější je husí, popř. kachní). Lokše lze konzumovat na sladký způsob, na Moravě se často pomažou povidly, posypou mletým mákem a moučkovým cukrem a zalijí rozpuštěným máslem. Nejčastěji však slouží jako slaná příloha (například místo knedlíků).

Také se dají plnit nejrůznějšími slanými a sladkými náplněmi podobně jako palačinky nebo tortilly – můžete zkusit např. naši oblíbenou variantu s trhaným krůtím masem na zelí.

Skryt pre seznam

Z čeho se vyrábějí miletínské modlitbičky?

Miletínské modlitbičky jsou perníkové sladkosti. Perníkové těsto na tyto cukrovinky zraje zhruba šest týdnů a poté se vykrojí do obdélníčků, které se následně upečou. Perníkové plátky se naplní směsí pražených vlašských ořechů a lískových oříšků a poté se překryjí druhým plátkem. Ten je vyroben z vyšlehaných bílků se skořicí. Nakonec se cukrovinka ozdobí půlkou mandle.

  • Celá miletínská modlitbička má symbolizovat modlitební knížku, mandle je symbolem křížku na čelní straně knížky.

  • Miletínské modlitbičky ochutnal i prezident Masaryk.

  • Slavný básník a nositel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert dokonce o této sladkosti píše ve své sbírce „Všechny krásy světa“.

Skryt pre seznam

Chutné zlato z Veselí nad Lužnicí

Blaťácké zlato je vynikající sýr s lahodnou hořkomandlovou chutí. Tento měkký sýr se zlatooranžovým povrchem je charakteristický svou pružnou konzistencí a nižším obsahem tuku. Podobný je mu italský sýr Bel Paese. Skvěle se hodí k bílým vínům, např. Veltlínskému zelenému, nic nezkazíte ani kombinací s červeným Pinot Noir.

  • Existují varianty Blaťáckého zlata se zeleným pepřem, ale i s vlašskými ořechy.

  • Blaťácké zlato se vyrábí v bochnících. Dříve se nechávaly zrát ve sklepích, kde se na nich vytvářel specifický žlutý maz. V současnosti se barví přírodními barvivy, následně se balí do speciálních obalů a zrají až šest týdnů.

Skryt pre seznam

Mrkvánky z Hukvald

Hukvaldy nejsou jen hrad, obora a liška Bystrouška, ale i velice chutné mrkvánky, které se v podhůří malebných Moravskoslezských Beskyd pečou podle originální rodinné receptury.

Mrkvové těsto je tak jemné a lahodné, že se doslova rozplývá na jazyku. Pokud máte rádi švestková povidla, velmi si pochutnáte na poctivé a bohaté náplni. Kromě povidel se vyrábějí mkrvánky ještě s hruškovou náplní, neméně delikátní.

Zdroje: dianaella, Apetit, madeta, mrkvanky

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...