
Uvařit pro čtyřčlennou rodinu? Pohoda! Pozvat na oběd kamarády nebo blízké a servírovat dvacet porcí? To už chce trochu víc plánování a času v kuchyni. A teď si představte, že máte udělat největší vaječnou omeletu na světě nebo kuriózně obrovskou sushi rolku. To se pak i vyvařování v táborové kuchyni zdá jako brnkačka. Otestujte, jaký máte na rekordy odhad!
Donesou-li vám porci domácího tiramisu, dokážete s přesností na jednotky gramů odhadnout jeho váhu, a stejně tak přesně víte, že se o ně nebudete dělit? Ve světě rekordů byste na konec rekordní porce italské pochoutky ani nedohlédli! A s největší pizzou by měl problém i seriálový Joey Tribbiani – a to byl nějaký jedlík, navíc s italskými kořeny.
Gastronomické rekordy jsou jiný svět, tady se nevychutnává, tady se nehraje na vkusné a fotogenické servírování, jde o množství a rychlost. Tak trochu bizár jdoucí do extrémů. Ale zároveň fascinující a zábavné.
- A kdo drží rekord za nejdelší vaření? Irský šéfkuchař Alan Fisher, který překonal Nigerijku Hildu Effiong Bassey a získal světový rekord v nejdelším maratonu vaření. Vařil ve své restauraci v Japonsku neuvěřitelných 119 hodin a 57 minut. Jeden den si odpočinul a následně pokořil další rekord: stal se vítězem nejdelšího maratonu v pečení s časem 47 hodin a 21 minut. Celkově tedy v kuchyni pracoval více než 160 hodin.
Otestujte v našem kvízu, jak na tom se znalostí rekordů jste a pak můžete s kamarády rozjet „battle“ – kdo sní za minutu nejvíc párků v rohlíku a kdo zvládne upéct největší narozeninový dort?
Zdroje: Bbc.com, Guinnessworldrecords.com