
Shutterstock
Jíst si jako král? Ochutnat slavnostní menu na Hradě? Kdo by to nechtěl?! Panovníci a hlavy států si od nepaměti dopřávali ty největší lahůdky, ale zároveň se vzájemně velmi lišili v přístupu k jídlu. Někdo byl gurmán, pro jiného je jídlo spíš nutné zdržení od pracovních povinností. Otestujte v našem kvízu, zda znáte nej pokrmy našich i světových hlav států, současných i bývalých.
Moc a významné postavení se dává najevo mnohými způsoby, jídlo je jedním z nich. Jste-li hlava státu, je třeba podle toho i jíst. Pozvete-li hosty, nemůžete jim servírovat chleba s paštikou.
- Králové a panovníci si mohli vždy dopřávat i potraviny, které nebyly běžně k dostání (např. zvěřina), ale nebylo to každodenní pravidlo. Ve všední dny nebo v době půstu se i oni stravovali poměrně střídmě. A rozhodně nejedli pětkrát denně, jak se dnes někdy doporučuje. Naopak například Karel IV. jedl jen dvakrát, kolem 10. a pak kolem 18. hodiny.
- Panovníci se často také zasadili o rozvoj mnoha kuchyní nebo určité kategorie. Proto mlsné Marii Terezii vděčí za rozkvět kuchyně rakouská a nejrůznější dezerty. Pihou na kráse pak ale byla její nadváha. Ráda jedla a dopřávala si vždy, když ale jídlem začala zajídat smutek po smrti manžela, už bili lékaři na poplach.
- Každý prezident měl svoje libůstky. Miloš Zeman si do nemocnice nechal prý přinést vinné klobásy a meruňkový koláč, Václav Klaus v žertu dělil pokrmy na pravicové a levicové, kdy vepřový řízek byl pravicový a kuřecí zase levicový. A Václav Havel servíroval představitelům Československa svůj „federální guláš“ v době, kdy bylo rozdělení federace na spadnutí. A co jedl prakticky neustále Gustáv Husák? Na to už odpovězte v našem kvízu.
Zdroje: Apetit, Prozeny.cz, Toprecepty.cz, Lidovky.cz