Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Dámy a pánové, ukažte, jací jste foodies! Poznáte pokrm podle receptu či popisu? Máme pro vás i pár chytáků!

25. 3. 2025
Jak na pečené kuře jako z Lokálu?
Se svolením Ambiente

Je dokonalý recept zárukou dokonalého pokrmu? Zárukou nejspíš ne, určitě je ale návodem. Návodem, ve kterém musíte umět číst a k němuž jsou třeba i kvalitní suroviny, zkušenosti, dovednosti a vášeň pro vaření. A právě ony zkušenosti vám mnohdy jen podle výčtu surovin nebo postupu napoví, o jaký pokrm se jedná. Zkuste si v našem kvízu, jak na tom jste.

Pamatujete si na dětství, kdy jste zvědavě v neděli dopoledne nakukovali do kuchyně a vyzvídali, co bude dobrého? Maminka vás možná odbyla slovy: „Nech se překvapit!". Zároveň si ale na linku připravila tři talíře, v jednom byla mouka, v druhém rozšlehané vejce a ve třetím strouhanka. Na prkénku vedle naklepávala plátky masa a vám to bylo jasné: budou vaše milované řízky. U některých jídel to zkrátka není velký rébus. Ale ne vždy tomu tak je, jsou totiž recepty komplikovanější, u nichž je postup na stránku a výčet ingrediencí dlouhý. Stejně tak z víceméně stejných surovin můžete připravit i dvě naprosto odlišná jídla.

Napadlo vás někdy, jak vlastně recepty vznikají, a zkoušeli jste otestovat, zda jen podle seznamu potřebných ingrediencí nebo popisu přípravy poznáte, o jakou dobrotu se jedná?

Jak vznikají recepty a jak je číst?

Když jsem nedávno sledovala, jak foodblogerka Ivana Jindřichová aka Cat & Cook ladí recept na domácí chleba, říkala jsem si, že zaprvé jí a její rodině závidím, protože měli voňavý čerstvý chleba každý den na stole, a zadruhé ji obdivuji, protože než dospěla k receptu na pana Dokonalého, zabralo to možná desítky hodin. Ale tak to zkrátka u perfektních receptů je: ladíte je, měníte množství surovin, jednou pečete půl hodiny na 200 °C, jindy čtyřicet minut na 185 °C apod. Je to alchymie a velká věda. Výsledkem by totiž měl v ideálním případě být recept, podle kterého zvládne uvařit i začátečník. Myslet si, že naprostý laik a zkušený chef uvaří podle jednoho receptu stejné jídlo, by byla velká chyba. O tom ale jindy.

Dnes jsme tu proto, abychom si vás prozkoušeli. Našli jsme deset pokrmů, hodně i méně známých, a chceme zjistit, zda jen podle krátkého popisu nebo seznamu surovin poznáte, o jaké jídlo se jedná. Je to výzva, ale vy to dáte!

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Populární recepty Základní recept

Související články