Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Dovolená na Balkáně aneb jak se vyznáte v balkánské kuchyni?

pixabay_cevapcici-719158_1280.jpg
ZDROJ: pixabay_cevapcici-719158_1280.jpg
sdílet:

Pokud jste navštívili některé z balkánských států, jistě jste si našli oblíbené místní jídlo. Rozhodně je z čeho vybírat. Na Balkáně najdete veliké množství kultur, chutí, typických surovin i netradičních receptů. Pojďte s námi prozkoumat zajímavé a oblíbené pokrmy. Třeba mezi nimi objevíte nový preferovaný chod. Nezapomeňte i na náš kvíz, kde můžete nabyté zkušenosti pěkně zužitkovat.

Ač jsou hranice Balkánu kvůli mnoha problematickým a protichůdným definicím sporné, většinou pod označením země na Balkánu chápeme státy bývalé Jugoslávie, ale třeba také Bulharsko, Řecko či Turecko a Rumunsko.

I když se kultury a tradice balkánských států velice liší, jedno mají prakticky všechny země společné. Na Balkáně snad neexistuje místo, kde by místní negrilovali. Grilování je pro Balkán tak typické jako pro Čechy pití piva. Nejtypičtějším balkánským grilovaným pokrmem je ražniči, které se připravuje na špejli. V řadě států se griluje také mleté maso – to známe jako tzv. čevabčiči (nebo čevapčiči).

Na Balkáně se nebojí tuků, svůj prim hraje olivový olej, ale mezi hojně užívané patří také husí či kachní sádlo. Na druhou stranu si asi nedovedeme představit balkánskou kuchyni bez zeleniny. Oblíbené jsou různé saláty, například šopský. Pro velké oslavy a řadu hostů neváhají využít kotlík, v němž se připravují různé varianty guláše, například tzv. čobanec (guláš ze zvěřiny a vepřového masa).

Skryt pre seznam

Bosna a Hercegovina: Opomíjená balkánská kráska

Bosna a Hercegovina je stát jihovýchodní Evropy, jehož hlavním městem je Sarajevo (je také největší). Hovorově se stát označuje jen jako Bosna.

  • V bosenské kuchyni najdete mnoho koření, to tvoří základ jakéhokoli dochucování. Bosňané milují maso, zejména si potrpí na jehněčí a hovězí.
  • Velmi oblíbené jsou také dezerty. Běžný Čech má s konzumací bosenských sladkostí trochu problém – jejich hutnost a místy až přeslazenost dává zabrat. Nicméně za ochutnání stojí např. „tufahija“ (jablko plněné ořechy a vařené ve vodě s cukrem), „hurmašice“ (sladké bochánky plněné mletými vlašskými ořechy a polité citronovou polevou), „čupavec“ (čokoládovo-kokosové dobroty).

Skryt pre seznam

Chorvatsko aneb ryby, maso, zelenina a sýr

Chorvatská kuchyně je velice rozmanitá, liší se dokonce i v jednotlivých oblastech. V celé zemi ale základ tvoří ryby, maso a zelenina. Velice důležitou složkou je také sýr.

  • Ve Slavonii (území mezi řekami Drávou, Dunajem a Sávou) patří mezi tradiční jídla guláš z kapra, kromě něj je podstatnou složkou také obrovské množství červené papriky. Často se využívá pálivá paprika.

  • Od Slavonie na západ se nalézá oblast Zagorje. Asi nejznámějším pokrmem z této destinace jsou „zagorski štrukli“, tedy těstíčko plněné sýrem, zapečené a zalité smetanou.

  • Ve vnitrozemí najdeme oblasti Lika a Gorski kotar. Oblíbeným jídlem jsou zde brambory zapečené s jehněčím masem.

  • V Istrii je viditelný vliv italské i francouzské kuchyně. Typické pro Istrii jsou těstoviny „fuži“, které se podávají např. s gulášem. Oblíbená zde je také polévka „maneštra“.

  • Dalmácie je pověstná hlavně specialitami z ryb, ale asi nejznámější jídlo této destinace se nazývá „pašticada“. Jedná se o plátky hovězího masa, které se naloží do nálevu a poté smaží.

Skryt pre seznam

Rumunská kuchyně: Perla, která čeká na své ocenění

Za asi nejznámější část rumunské kuchyně platí jejich tradiční sýry. Oblíbené je také „sarmale“, což jsou masové závitky zabalené do zelných listů (pokrm ale vznikl zřejmě v Turecku). Běžně se jako příloha konzumuje mămăligă, tedy kukuřičná kaše neboli polenta.

  • Za jednu z nejoblíbenějších rumunských polévek lze považovat tu s názvem ciorbă de rădăuțeană, tedy kuřecí polévka se smetanou.

  • Hojně se konzumuje také ciorbă de burta (dršťková polévka) či ciorbă de cocos (polévka připravená z kohouta).

  • Tochitură moldovenească patří rovněž mezi oblíbené pokrmy. Původ má v moldavské části Rumunska. Jedná se o pomalu pečené vepřové maso.

Zdroje: toprecepty, cestolino, novaljajidlonacestach

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín