Od nezapomenutelných dortových bitev v němých groteskách po vtipné, romantické, někdy až vášnivé, či dokonce hororové scény – jídlo hraje ve filmech, stejně jako v životě, často nezanedbatelnou roli. Kolik filmů, které se točí kolem jídla, dokážete poznat? Otestujte se v našem kvízu!
V hlavní roli francouzská kuchyně
Ve filmu „Julie & Julia“ spojuje jídlo symbolicky dvě generace: slavnou autorku kuchařek Julii Child a blogerku Julii Powell. Obě ženy sdílí lásku k francouzským recepům, které vaří s takovou vášní, že si po zhlédnutí filmu nejspíš půjdete připravit kohouta na víně.
Scéna z filmu „Nějak se to komplikuje“, ve které připravuje Meryl Streep čokoládové croissanty na půlnoční svačinu pro Steva Martina, je natočená tak dobře, že vůbec nepochybujete, že by to zvládla i v životě.
Nezapomenutelný Louis de Funès rozesmívá generace jako pan Septim v Grand restaurantu, a protože ve filmu je možné všechno, animovaný krysák Remy připraví klasické ratatouille a stane se šéfkuchařem v pařížském bistru.
Jídlo v animovaných filmech
U animáků ještě chvíli zůstaneme: pamatujete si scénu se špagetami s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami z filmu „Lady a Tramp“? Ač animovaná, byla tak dokonalá, že se dočkala mnoha dalších citací.
Panda Po se nakonec stane mistrem kung-fu, ale na čínské masové knedlíčky, které připravoval jeho adoptivní otec, nikdy nezapomene. A pokud jste ještě neviděli „Zataženo, občas trakaře“, určitě se podívejte. Čeká vás zábavná podívaná se spoustou jídla.
Italská kuchyně na scénu!
Výčet filmů, které pojednávají o italském jídle, by byl příliš dlouhý. Tak si připomeneme jenom slavný film Maria Monicelliho „Mortadela“, ve kterém se krásná Sophia Loren pokouší dovézt velkou šišku oblíbené uzeniny do USA, a samozřejmě Julii Roberts v italských scénách filmu „Jíst, meditovat, milovat“.
České filmy s oblíbenou klasikou
Češi mají k jídlu vroucný vztah, zvlášť ke tradiční české kuchyni, proto se nelze divit, že hraje důležitou roli v mnoha filmech. Pamatujete si jméno toho, ve kterém se řeší nejlepší příloha ke kančí kýtě?
Masožravá květina Adéla se nadchne pro taliány, dušený špenát způsobí hodně problémů Vladimíru Menšíkovi a Jiřímu Sovákovi ve filmu „Což takhle dát si špenát“, oblíbené pribiňáky dojdou ve filmu „Ať žijí duchové“, poslední vodníci v Čechách zmizí kvůli krvavé tlačence. A „Světáci“? Ti si nakonec pochutnají v luxusní restauraci.
Zdroj informací: csfd