Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Hledá se odborník na víno a koktejly! Otestujte, zda se vyznáte ve víně jako sommelier a v koktejlech jako profi barman!

Barevné koktejly
ZDROJ: Chino Rocha, Unsplash
sdílet:

Nemusíte být sommelier, abyste si mohli vychutnat dokonalé víno a abyste věděli, jak víno uchovávat, servírovat či párovat. Stejně tak není třeba být barman s dlouholetými zkušenostmi, abyste se vyznali v koktejlech a uměli namíchat perfektní drink. Ale je určitě moc fajn o vínech i koktejlech něco vědět – lépe si je pak vychutnáte a možná se trochu předvedete před kamarády. 

Sklenka vína k dobrému obědu, při posezení s přáteli nebo k večernímu povídání s partnerem? Pro mnohé je synonymem pohody. Koktejly zase patří k hotelovému bazénu, na dámskou jízdu nebo narozeninovou oslavu do baru

Vždy je samozřejmě možné nechat si s výběrem vhodné lahve nebo chuťové kombinace poradit odborníkem, ale nikdy není na škodu vědět o vínu či míchání koktejlů víc. Kdy se hodí suché bílé víno, kdy je správnou volbou „růžovka“ a co znamená, že je víno slámové nebo že obsahuje taniny? Víte, že jste milovník bílého rumu? Pak půjdete na jistotu po Mojitu a s díky odmítnete Cosmopolitan. A naopak, chcete-li koktejl vonící po kokosu, víte, že Bloody Mary nebude dobrý nápad. 

Víno se pěstuje tisíce let, roste jeho kvalita

Víno se pěstuje a pije tisíce let a jeho pravlastí je podle archeologických vykopávek zřejmě Gruzie. Největšími producenty jsou v současné době Italové, Řekové, Španělé a Francouzi. A v posledních desetiletích se vinařství jako obor velmi rozvíjí i u nás (mimo jiné se zvětšuje plocha našich vinic). Zvyšuje se jeho kvalita a roste i povědomí konzumentů.

Milovníci vína dobře vědí, co okoštovat na jižní Moravě, co v Německu a co třeba v Maďarsku. Zároveň mají povědomí o tom, že víno se nedělí jen na bílé, růžové a červené, ale že je třeba vědět i o existenci vína oranžového, případně šumivého. A zájem roste i o vína naturální. 

Míchání koktejlů je alchymie, někdy pěkně divoká

Míchání koktejlů a různých alkoholických drinků je pro mnohé dokonalá alchymie a laboratoř chutí, nevnímají to jen jako „dám si Colu s rumem“, naopak umí ocenit, když je v koktejlu citlivě zkombinovaná chuť a vůně jednotlivých ingrediencí, a bez povšimnutí nezůstává ani výsledná barva.

Milovníci koktejlů se zajímají i o příběhy jejich vzniku a o historii. A že mají koktejly historii velmi zajímavou – dá se říct, že od chvíle, kdy lidé začali pít alkohol, zkoušeli jej různě mixovat. A šlo o kombinace i pěkně divoké: přiznejte, pili byste dnes víno se sýrem, medem a cibulí? 

Skryt pre seznam
Pokračovat

Zdroje: Vinazmoravyvinazcech.cz, Lepsivino.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín