Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Jak dobře znáte české filmové hospody a restaurace? Kde řádil falešný vrchní a kde host vyhazoval vrchního?

Hospoda
ZDROJ: Unsplash/Nikola Jovanovic
sdílet:

Někdy jde čistě o kulisy, jindy se tu odehrává podstatná část děje. O čem je řeč? O filmových a seriálových hospodách, z nichž některé jsou dnes již legendární. Je to místo pro zásadní scény, konverzace, řeší se tu konflikty. Tak, jako patří hospody a restaurace do našeho skutečného života, patří i do toho před kamerou, a umí vykreslit i charakter doby a společenskou kulturu. Otestujte v našem kvízu, jak se v nich vyznáte.

Hospody a restaurace byly vždy místem setkávání – řešily se tu vztahy, politika, kultura. Docházelo k diskusím i hádkám, protože se tu střetávaly různé charaktery i různé názory. Málokteré prostředí poslouží filmařům tak dobře, chtějí-li nastavit zrcadlo nebo ukázat, jak se žilo v kterém historickém období. A zároveň jsou tato místa i zdrojem humoru, dramatických i romantických scén.

Někdy jde o klasické venkovské hospody, které skvěle a autenticky vykreslí, jak se na menších městech a vesnicích žije, co se řeší a proč. Jindy se děj odehrává v elegantním prostředí, které zdůrazňuje společenské postavení filmových hrdinů.

  • Jedná se o ideální místo pro dialogy postav – jsou na neutrální půdě, místa mají zajímavou dynamiku a poskytnou skvělé kulisy ke konverzaci hlavních hrdinů.
  • O hospodách a restauracích se někdy hovoří jako o jistém mikrokosmu společnosti. A není náhodou, že právě zde probíhaly i zásadní historické události, významná setkání a uzavíraly důležité dohody.
  • V restauračním podniku se může odehrát řada komických scén, ale stejně tak i dramat. Od zásnub přes hádku končící chrstnutím sklenky vína do obličeje, od pádu číšníka s náručí plnou piv po smrt udušením.
  • Filmaři dokážou několika scénami z hospody jasně vykreslit dobu, aniž by diváka zahlcovali historickými detaily. Je doba ponurá a depresivní nebo veselá a optimistická? Poznáte jedním pohledem do restaurace.

Natáčení filmových scén v hospodách a restauracích není jednoduché. Každý stůl, barový pult nebo dokonce jednotlivé židle musejí být pečlivě vybrány, aby ladily s atmosférou, kterou si filmaři přejí vytvořit. Tato místa, často živá a plná pohybu, vyžadují dokonalou souhru mezi herci, kameramany a režisérem. Ale ačkoliv jsou tyto scény často hektické, s množstvím postav a rychlými dialogy, dokážou vtáhnout diváka do děje. Není divu, že patří k nejoblíbenějším a nejzapamatovatelnějším – nejen pro jejich svižné tempo, ale také pro tu kouzelnou schopnost zachytit podstatu lidských vztahů.

Skryt pre seznam
Pokračovat

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...