
Většina lidí má nějaké oblíbené jídlo – pizzu, řízek, palačinky, cokoli s čokoládou… Ale co když vám už jen pohled na kousek sýra či vejce způsobí paniku? Nebo jaké to je, když se bojíte vaření tak moc, že raději žijete na instantních polévkách? Zní to zvláštně, ale právě takové fobie opravdu existují! Podívejte se s námi na některé z nich a nezapomeňte na kvíz.
Strach z jídla, známý jako cibofobie, není jen o tom, že vám někdo v dětství vtloukal do hlavy, že musíte dojíst brokolici, jinak nesmíte od stolu. Pro některé lidi je to opravdová noční můra. Nejde o klasické „tohle nejím, protože mi to nechutná“. Jde o místy až panický strach z určitých potravin nebo samotného procesu jejich přípravy. A ne, není to jen o divných dietních návycích – tohle jsou skutečné fobie, které můžou lidem pořádně zkomplikovat život.
Arašídové máslo, česnek nebo sýr? Noční můry mají různé podoby
Někdo se bojí pavouků, jiný hadů. Někoho děsí uzavřené prostory, žlutá barva, nebo dokonce brada. Ano, všechny tyto fobie doopravdy existují! A nejen ony.
-
Víte, co je arachibutyrofobie? Strach z toho, že se vám arašídové máslo přilepí na patro, případně strach z arašídového másla jako takového.
-
A slyšeli jste někdy pojem turofobie? Jedná se o děs z jakéhokoli sýra. Představte si, že se vás někdo snaží pohostit kouskem toho nejlahodnějšího švýcarského Gruyèru, ale vy prcháte z místnosti tak vystrašení, jako by vás honila parta nejděsivějších hororových postav. Tato fobie je opravdová a projevuje se různě – ten, kdo trpí turofobií, se v přítomnosti sýrů může potit, případně opravdu potřebuje opustit místnost.
-
A co taková ichtyofobie – panická hrůza z ryb? Někdo se bojí živých ryb, jiný zase nemůže ani projít kolem regálu s vyskládaným filé.
-
Pak tu máme alliumfobii, což je strach z česneku. A ne, není to jen problém filmových a knižních upírů, je to skutečný strach.
-
A perlička na závěr? Mageirokofobie – strach z vaření. Takže až vám někdo příště řekne, že neumí vařit, možná za tím nebude jen výmluva či lenost, ale skutečná fobie.
Jak takové fobie vznikají?
Ve většině případů je za nimi nějaký traumatický zážitek. Možná jste se jako malí málem udusili kouskem sýra nebo jste jednou snědli zkažené sushi a tělo si tu hrůzu spojilo s každou rybou na světě. Někdy jde ale i o kulturní vlivy nebo podvědomé asociace – třeba když vás rodiče nutili do jídla tak dlouho, až se z toho stal spíš trest než požitek.
Dá se s tím něco dělat?
Naštěstí ano. Většina lidí s těmito fobiemi se jim prostě snaží vyhýbat, ale existují terapie, které pomáhají. Třeba postupné zvykání si na danou potravinu, ale i kognitivně-behaviorální terapie, kde se člověk učí měnit své reakce na strach.
Tak co, myslíte, že byste dokázali žít bez sýra? A umíte si představit svět bez česneku? Pokud vás vaření občas taky trochu děsí, nebojte – ještě to nemusí znamenat, že máte fobií. Možná jen potřebujete dobrý recept!
Zdroje informací: psychologie, rehabilitace, ybyin