
Jen abyste neřekli, že jsme vás nevarovali: tento kvíz může způsobit, že dostanete nutkavou chuť začít okamžitě grilovat. Je totiž plný otázek týkajících se šťavnatého masa, lahodných i pikantních omáček, křupavého pečiva a osvěžujících salátů. Ukažte, jak se v grilování vyznáte.
Grilovací sezóna už je v plném proudu a i když se počasí zatím letně netváří, většina milovníků grilovaných dobrot si letos na nějaké již pochutnala. My s povděkem kvitujeme, že dávno neplatí, že na gril patří klobásy, možná naložená krkovice. Je to spíš naopak: máloco se na gril nehodí.
A to si někdo pochutnává na krevetách, jiný na zeleninových špízech a další třeba žebrech či filetu z lososa. Potvrzuje to odborník na slovo vzatý, grillmaster od Weber Honza Řepa, kterého jsme vyzpovídali:
„Za mě je grilování tím nejsnazším způsobem, jak si uvařit něco dobrého. Jsem velký fanda nepřímého grilování a mám velmi rád grilované vepřové. Takže za mě na gril ideálně celý kotlet nebo bůček. K tomu opečené malé brambůrky s máslem, petrželkou a doplnil bych jednoduchý zelný salátek a dip. Na závěr nějaký koláč nebo štrúdl – samozřejmě také z grilu – ať máme i dezert. To je za mě kouzlo grilování. Rodina s přáteli nesmí chybět a nějaký dobrý drink k tomu,“ říká.
A kouzlo grilování je i v tom, že víte jak na to. Víte, kterému masu svědčí jaká teplota, z čeho jsou legendární omáčky a co jsou ideální přílohy?