Vyrazit do krásné restaurace na dokonalé jídlo? Měl by to být zážitek a rozhodně ne stres. Ten však mnozí zažívají, protože se obávají, že nebudou rozumět menu, nikdy neochutnali foie gras a ztrapní se, když něco špatně vysloví. Jarní edice festivalu Restaurant Week chce vyvrátit tyto předsudky a obavy a vytvořit v těch nejlepších restauracích bezpečné místo pro všechny. Pomůže vám mimo jiné abeceda správného foodie, na které si vyzkoušíte, jak jste na tom.
Jestli máte pocit, že jste jediní, kdo kdy narazili v jídelním lístku na slovo, které jste neznali, ale styděli jste se zeptat obsluhy, protože je to trapas, jste na velkém omylu. Naopak takovou situaci zažil někdy skoro každý. Obavy z faux pas a celkový ostych z návštěvy restaurace jsou totiž častější jev, než by se zdálo. A přitom má jít hlavně o kulinářský zážitek.
Kromě strachu, že nebudou rozumět gastronomickým termínům, se lidé často obávají škrobeného prostředí nebo vynaložených financí za něco, co jim nebude chutnat. Zlomit všechny tyto předsudky chce jarní edice festivalu Restaurant Week, za jehož vznikem stojí nápad, jak přivést do restaurací víc zákazníků a hostům umožnit, aby se vypravili do podniků, na které by si třeba běžně netroufli. Letos se koná od 19. března do 13. dubna v Praze, Brně, Ostravě a Plzni.
Buď foodie!
Mottem festivalu je tentokrát: Buď foodie. „Mnoho z nás žije v bublině, domníváme se, že každý už je dneska foodie a všichni všechno znají. Není to ale pravda,“ říká organizátorka festivalu Anna Grosmanová. Mnoho lidí se naopak cítí nepatřičně, protože třeba nikdy neochutnali lanýže nebo neví, co znamená termín braising či co si představit pod pojmem coulis. „Restaurant Week vytváří bezpečný prostor. Menu si můžete nastudovat, vybrat prostřednictvím našeho webového portálu dopředu a do restaurace tak přijít připravení,“ doplňuje Anna Grosmanová.
Vybere si každý
Výhodou Restaurant Weeku je množství zapojených restaurací. Pro jarní vydání vybrali organizátoři více než 80 restaurací: od podniků typu moderní asijské bistro přes útulné italské restaurace a špičkové pizzerie až po restauraci oceněnou michelinskou cenou Bib Gourmand. Letos se festival také více zaměřuje na hotelové restaurace. Ty jsou totiž u nás neprávem opomíjené, přičemž v cizině jsou naopak sázkou na jistotu. U nás je hosté stále nedoceňují a dost nezkoušejí, přitom se v nich často skrývají gastronomické klenoty.
Stejně rozmanitá jsou i menu, i když ceny zůstávají naopak fixní. A to ve dvojím cenovém rozmezí: 490 nebo 790 korun za menu (+ rezervační poplatek 24 Kč). Vybrané restaurace po daný čas nabízejí vždy dvě verze menu (jedno masové a druhé alternativní, buď vegetariánské, nebo s využitím ryb atd.), a to za přátelskou cenu.
Co zaujalo v nabídce redaktorku Apetitu Katku Kočičkovou?
- Lákavě zní například nabídka v restauraci Twisted Fig, kde se můžete těšit na králičí hřbet plněný kuřecím moussem s kaštany a bylinkami, bramborový fondant a slaninovou pěnu. V pescetariánské (rybí) verzi to bude filet z okouníka červeného s rybí emulzí, daikon pyré a pyré z pečené dýně hokkaidó.
- V Pohlreichově Next Door potěší hosty legendární račí polévkou s armagnacem a raviolkami nebo marinovanou telecí kýtou s omáčkou z hrubozrnné hořčice a s hustopečskými mandlemi.
- River‘s smokelab, který při podzimním kole Restaurant Weeku patřil k nejoblíbenějším podnikům, znovu okouzlí třeba dezertem sestávajícím ze smoukované (zakouřené) čokolády, hruškou v kořeněném karamelu, lískooříškovým griliášem a gelem z černého rybízu.
Organizátoři Restaurant Weeku vytvořili tzv. abecedu správného foodie, z níž jsme vybrali deset pojmů a vy si můžete vyzkoušet, jak na tom s „gastronomštinou“ jste.
Zdroj: Restaurant-week.cz