Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Kde by nejedl Ramsay, co proslavilo Pohlreicha a kde vaří Šéfkuchař zítřka? Ukažte, jak znáte největší mistry kuchyně

27. 5. 2025
Zdeněk Pohlreich
Se souhlasem Zdeňka Pohlreicha, Archiv TV Nova

Stát se dnes vyhlášeným šéfkuchařem je podobné jako uspět v showbyznysu. Dávno nejsou tito mistři vytříbených chutí schovaní mezi hrnci a pánvemi, naopak mají vlastní televizní show, vydávají kuchařky, dávají rozhovory nejen o jídle a vaření a jsou to lidé s vlivem, tedy influenceři. Co víte o těch, díky kterým se píše a psala historie gastronomie?

Jamie Oliver a Zdeněk Pohlreich byli jedni z prvních šéfkuchařů, kteří se na začátku století stali mediálními hvězdami. Nyní by každý jen trochu gastronomicky vzdělaný foodie vyjmenoval i o půlnoci pět českých a pět zahraničních kuchařů a přidal jejich signature recepty. 

Být světově proslulým šéfkuchařem je jako být rockovou hvězdou: máte své věrné fanoušky, unikátní styl a respekt. Možná nevyprodáte O2 arenu, ale zase máte často vlastní televizní show, ve kterých hledáte nové talenty, vaše kuchařky se na pultech knihkupectví skoro neohřejí a na vaše líčka se jezdí do Prahy až z Aše.

Čím se proslavili nejznámější chefs?

  • Položili základy: Georges Auguste Escoffier přinesl do kuchyně tzv. brigade de cuisine, tedy hierarchický systém a strukturu, která zavedla do profesionálních kuchyní novou úroveň pořádku a efektivity, přidělila zaměstnancům konkrétní role a zefektivnila provoz.
  • Přiblížili vysokou gastronomii lidem: Julia Child ukázala, že si každý může doma ve své kuchyni dopřát i pokrmy, které byly dlouho vnímány jako haute cuisine.
  • Ukázali, že vaření je dřina a je třeba to brát vážně: Gordon Ramsay jako rocková hvězda vypadá, je slavnější možná víc než Mick Jagger a svět gastronomie mu vděčí mimo jiné za to, že jej globálně proslavil a že ukázal, jak zásadní je vařit poctivě, s důrazem na kvalitu surovin.
  • Bramborovým pyré: Rekordman v počtu michelinských hvězd, Joël Robuchon, je autorem receptu na to nejdokonalejší a nejjemnější bramborové pyré a s nadsázkou říká, že právě kaši vděčí za svůj celosvětový úspěch.
  • Televizními pořady: Zdeněk Pohlreich byl první českým šéfkuchařem, který začal ukazovat, že vařit dobře a kvalitně by nemělo být výjimečné, ale naprosto samozřejmé, jeho jméno zná naprosto každý a jeho hlášky zlidověly. „Ten biftek je tak malej, že by měl už dávno spát.“

Zkuste v našem kvízu, jak se v mistrech kuchyně vyznáte.


Zdroje: Apetit, Culinaryartsswitzerland.com, Jidloaradost.ambi.cz, Gloveman.co.uk, Forbes.cz, Lidovky.cz, idnes.cz

Pokračovat

Doporučujeme článek s videem

Boeuf bourguignon podle Julie Child: Francouzská delikatesa, která se rozplývá na jazyku

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Šéfkuchaři a šéfkuchařky

Související články