
Stát se dnes vyhlášeným šéfkuchařem je podobné jako uspět v showbyznysu. Dávno nejsou tito mistři vytříbených chutí schovaní mezi hrnci a pánvemi, naopak mají vlastní televizní show, vydávají kuchařky, dávají rozhovory nejen o jídle a vaření a jsou to lidé s vlivem, tedy influenceři. Co víte o těch, díky kterým se píše a psala historie gastronomie?
Jamie Oliver a Zdeněk Pohlreich byli jedni z prvních šéfkuchařů, kteří se na začátku století stali mediálními hvězdami. Nyní by každý jen trochu gastronomicky vzdělaný foodie vyjmenoval i o půlnoci pět českých a pět zahraničních kuchařů a přidal jejich signature recepty.
Být světově proslulým šéfkuchařem je jako být rockovou hvězdou: máte své věrné fanoušky, unikátní styl a respekt. Možná nevyprodáte O2 arenu, ale zase máte často vlastní televizní show, ve kterých hledáte nové talenty, vaše kuchařky se na pultech knihkupectví skoro neohřejí a na vaše líčka se jezdí do Prahy až z Aše.
Čím se proslavili nejznámější chefs?
- Položili základy: Georges Auguste Escoffier přinesl do kuchyně tzv. brigade de cuisine, tedy hierarchický systém a strukturu, která zavedla do profesionálních kuchyní novou úroveň pořádku a efektivity, přidělila zaměstnancům konkrétní role a zefektivnila provoz.
- Přiblížili vysokou gastronomii lidem: Julia Child ukázala, že si každý může doma ve své kuchyni dopřát i pokrmy, které byly dlouho vnímány jako haute cuisine.
- Ukázali, že vaření je dřina a je třeba to brát vážně: Gordon Ramsay jako rocková hvězda vypadá, je slavnější možná víc než Mick Jagger a svět gastronomie mu vděčí mimo jiné za to, že jej globálně proslavil a že ukázal, jak zásadní je vařit poctivě, s důrazem na kvalitu surovin.
- Bramborovým pyré: Rekordman v počtu michelinských hvězd, Joël Robuchon, je autorem receptu na to nejdokonalejší a nejjemnější bramborové pyré a s nadsázkou říká, že právě kaši vděčí za svůj celosvětový úspěch.
- Televizními pořady: Zdeněk Pohlreich byl první českým šéfkuchařem, který začal ukazovat, že vařit dobře a kvalitně by nemělo být výjimečné, ale naprosto samozřejmé, jeho jméno zná naprosto každý a jeho hlášky zlidověly. „Ten biftek je tak malej, že by měl už dávno spát.“
Zkuste v našem kvízu, jak se v mistrech kuchyně vyznáte.
Zdroje: Apetit, Culinaryartsswitzerland.com, Jidloaradost.ambi.cz, Gloveman.co.uk, Forbes.cz, Lidovky.cz, idnes.cz