Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z nich jste se setkali nebo o kolika z nich jste alespoň slyšeli?
Pravdou je, že tradiční kuchyně českých zemí využívá prostých a lokálně dostupných surovin. Proto jsou v ní častými ingrediancemi brambory, zelí, houby, pšeničná mouka nebo jablka či mák.
Pro naše předky, kteří na prosté stravě vyrostli, představovaly brambory nejden zásadní zdroj živin, ale také potěšení pro chuťové pohárky. Že je lze upravit na desítky způsobů, včetně těch na sladko, víme i teď. V dnešní době staročeská jídla vyvolávají spíše nostalgii, protože nás přenášejí do dob, kdy ještě neexistovaly polotovary, dochucovadla a potravinářská chemie nebyla běžnou součástí výroby jídla.
Vyzkoušejte své znalosti z české gastronomické historie! A pokud se vám nezadaří podle vašich představ, můžete si aspoň některé krajové speciality s námi.