Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Lahodné potěšení i každodenní závislost. Zjistěte, co (ne)víte o čokoládě

4. 5. 2025
Čokoláda
Shutterstock

Čokoláda – pro někoho pokušení, pro jiného náplast na špatný den. Na první pohled nevinná tabulka, za kterou se ale skrývá komplikovaný svět fermentace, kolonialismu i vědeckého výzkumu. Než se rozpustí na jazyku, má za sebou cestu delší než většina potravin v supermarketu – od bobů z tropických plantáží až po laboratorně přesně odměřený poměr kakaové sušiny a tuku.

Čokoláda nepatří jen do bonboniér a reklamních sloganů. V některých kulturách byla kdysi výsadou kněží a králů, v jiných se stala běžnou útěchou všedních dnů. Dnes si ji můžete koupit v supermarketu spolu s rohlíkem či banánem, ale její příběh má kořeny v rituálech, koloniální historii a komplikovaných výrobních procesech.

Když čokoláda chutnala v Americe i v Evropě

Vše začíná u bobů kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Už staré americké civilizace, jako byli Mayové a Aztékové, používaly kakaové boby nejen jako platidlo, ale i k přípravě hustého, hořkého nápoje ochuceného chilli, kukuřicí nebo květy.

Evropa si na první doušek musela počkat až do 16. století. A i tehdy byla čokoláda nápojem, ne tabulkou. Sladká verze, jak ji známe dnes, přišla mnohem později, s příchodem cukru a mléka. Až v 19. století začala výroba pevné čokolády ve větším měřítku, například díky vynálezu tzv. holandského procesu či lisování kakaového másla.

Co všechno čokoláda umí (a neumí)

Moderní výzkum čokoládě občas dává nálepku zázračné suroviny. Obsahuje totiž flavonoidy, které mohou přispívat k udržení pružnosti cév. Ale pozor! To platí pro tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, nikoli pro levné náhražky, kde kakao tvoří jen pár procent. Ne každá tabulka, která voní čokoládově, je skutečná čokoláda.

Čokoládové paradoxy

Čokoláda je potravinou, která provokuje emoce. Někomu evokuje útěchu, jinému vinu. První si bez ní nedokáže představit večer, druhý ji vnímá jako kalorickou zkázu. Výrobci ji balí do lákavých obalů a slibují dokonalou chuť v každém čtverečku. Ale co o ní doopravdy víme?

Zkuste náš kvíz a otestujte, jestli se v čokoládě vyznáte víc než běžný mlsal. Možná zjistíte, že vaše oblíbená tabulka je výsledkem precizního umění.

Zdroje informací: cokomuzeum.cz, icco.org, cokolada.cz, encyklopedie.biooo.cz

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Čokoláda

Související články