Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Máte rádi sladké a považujete se za znalce světových dezertů? Pak jste tu dnes správně

dezerty_pexels-cottonbro-9799879.jpg
ZDROJ: dezerty_pexels-cottonbro-9799879.jpg
sdílet:

Pokud jste milovníci sladkostí, především dezertů, pak jsou tu dnešní článek i kvíz přímo pro vás. Vypravíte se s námi za chutí ovoce, karamelu i čokolády. A třeba vás čeká ještě něco navíc, pověstná třešinka na dortu. V našem kvízu si pak vyzkoušejte, jestli z popisku či obrázku poznáte slavný světový dezert.

Dezerty neodmyslitelně patří do jídelníčků prakticky všech zemí světa. Jejich postupy přípravy, chutě, využité suroviny i výsledné pokrmy se však mohou velmi lišit. Dokonce každý region má své ikonické a specifické dezerty, které velice často odrážejí jednotlivé kulturní, historické i zemědělské vlivy.

 

Některé dezerty se staly tak oblíbenými ve své zemi, že překročily hranice a vydobyly si své místo i ve světě. Mezi tradiční špičky v cukrářství řadíme Itálii a samozřejmě také Francii. V poslední době roste obliba balkánských a španělských dezertů a do povědomí se dostávají i dezerty z Asie.

Skryt pre seznam

Francie: Špička mezi cukrářskými velmocemi

Mezi tradiční oblíbené dezerty po celém světě patří ty francouzské. Jsou rozmanité, nápadité, využívají širokou škálu surovin a postupů. I zdánlivě jednoduché dezerty působí honosně a slavnostně.

  • Mezi jednu z nejznámějších francouzských klasik patří crème brûlée, který se připravuje ze žloutku, smetany, vanilky a cukru. Je typický křupavou karamelovou vrstvou na povrchu.

  • Makronky jsou křehké mandlové pusinky, které doplňuje krém či ganache. Základem je, aby nebyly popraskané a měly hladký povrch. Správně upečená makronka po skusu křupne a uvnitř je vláčná a měkká.

  • Éclair je dezert z odpalovaného těsta, plní se krémem a pokrývá polevou. Má podlouhlý tvar. Nejčastějšími variantami jsou čokoládové, vanilkové či kávové éclairs, ale své příznivce si našly i ty s pistáciovou či rumovou náplní.

  • Tarte Tatin neboli obrácený jablečný koláč vznikl náhodou, kdy jedna ze sester Tatinových chystala jablečný koláč, ale do formy vyskládala nejprve jablka místo těsta.

Skryt pre seznam

Itálie: Delikátní chutě a precizní práce

Další stálicí mezi světovými cukrářskými velmocemi je rozhodně Itálie. Za naprostou špičku mezi tamními dezerty je považováno tradiční tiramisu a také italská zmrzlina. Ale zmrzlina a tiramisu samozřejmě nejsou jediné pochoutky, které Italové vymysleli.

  • Oblíbenou smetanu najdete i v klasickém italském dezertu panna cotta. Do smetany se v něm přidává ještě želatina a cukr. Dezert se servíruje s karamelem nebo ovocnou omáčkou.

  • Své místo mají v italské kuchyni také oblíbené sicilské cannoli. Jsou to trubičky, které se plní krémem z ricotty a zdobí se čokoládou, pistáciemi či kandovaným ovocem.

  • Za ochutnání rozhodně stojí florentýnky, křehké placičky, jejichž součástí jsou oříšky a kandované ovoce. Původ mají ve Florencii.

Skryt pre seznam

Světově známá sladká pokušení

Ačkoli mezi dvě nejznámější cukrářské velmoci řadíme Francii a Itálii, ostatní státy mají rozhodně také co nabídnout.

  • Ve Švédsku je velice oblíbená kladdkaka, jedná se o švédskou verzi amerického dezertu brownies. Je to hutný čokoládový dort a hlavní surovinou je cukr, kterého se spotřebuje až půl kila.

  • Pro Španělsko jsou typické churros, tedy podlouhlý dezert z odpalovaného těsta, které se poté ještě smaží. Na povrchu křupnou a uvnitř jsou jemné. Voní po vanilce a často se servírují obalené ve skořicovém cukru.

  • V Rakousku je absolutní špičkou Sacher dort, který doslova uhranul samotného knížete Metternicha. Je až k nevíře, že delikatesu z čokolády, meruňkového džemu a šlehačky vymyslel teprve šestnáctiletý cukrářský učeň Franz Sacher.

  • Nesmíme zapomenout ani na tureckou chalvu s oříšky či baklavu z filo těsta.

  • Z Thajska se do povědomí dostal dezert s názvem mango sticky rice, tedy lepkavá rýže s mangem.

  • Japonsko ohromuje svět svým raindrop cakem. Jeho luxusní vzhled na první pohled připomíná kapku vody.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín