Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Máte rádi španělskou kuchyni aneb říkají vám něco gazpacho, churros či sangría?

Paella
ZDROJ: Kaitlin Dowis/Unsplash
sdílet:

Hlavním jídlem Španělů je oběd, svůj den si neumějí představit bez zeleninových salátů. Rádi si pochutnají také na dezertech a kávě či sangríi. Pojďte se s námi vypravit na Pyrenejský poloostrov – a to jak v článku, tak v kvízu.

Španělská gastronomie je ovlivněna jak evropskými kuchyněmi, zejména francouzskou, tak i stravováním Židů a Arabů. Ti se na Pyrenejský poloostrov dostali již ve středověku. Ve Španělsku a jeho pokrmech zanechaly své stopy i zámořské objevy do Ameriky. Bez nich by si dnes Španělé nepochutnávali na tolik oblíbených patatas bravas.

  • Ačkoli ve Španělsku najdete jídla typická pro celou zemi, některé pokrmy jsou specifické pouze pro určitý region.

Skryt pre seznam

Typické suroviny: Vliv Středomoří

Celá Středomořská oblast je typická svou láskou k čerstvé zelenině a ovoci. U Španělska tomu není jinak. Charakteristickou součástí španělské gastronomie jsou plodiny původem z Ameriky, tedy rajčata a papriky. Kromě nich své důležité místo ve španělských pokrmech našly i cibule a česnek. Ve velké míře se pracuje také s olivovým olejem.

  • Španělsko je největším producentem i konzumentem olivového oleje na světě.

  • Ze zeleniny se připravují zejména zeleninové saláty, které neodmyslitelně patří k tradiční španělské kuchyni.

Patrný je ve španělských pokrmech také vliv arabské kuchyně, zejména se projevil v používání koření, například římského kmínu a šafránu. Vliv Arabů se podepsal i na dezertech, které se sladí medem či se do nich přidává ovoce a mandle. Mezi oblíbené dezerty patří například turecký med turrón, crema catalana nebo vaječný pudink flan.

Skryt pre seznam

Stravovací návyky aneb rozdíly mezi Čechy a Španěly

České stravovací návyky se velmi různí od těch španělských. Pro Španěly není příliš důležitá snídaně, hlavní důraz kladou na oběd, který se podává mezi 13:30 a 16:00. Po obědě si dopřejí odpočinek, tedy „siestu“, během něhož se vůbec nevěnují práci. Večeře je pak lehčí a podává se vždy až po 21. hodině. Výjimkou není ani večeře podávaná ve 23 hodin.

  • Pozor si dejte v restauracích, v ceně totiž může, ale nemusí být zahrnuto 7 % DPH. Pokud je součástí ceny, najdete zde poznámku IVA incluido. V opačném případě si všimněte poznámky IVA no incluido.
  • Narazíte-li na menu, v němž bude napsáno „menú del día“, jedná se o cenově zvýhodněné menu, které obsahuje několik chodů.

Skryt pre seznam

Do Španělska za kulinářským zážitkem

Španělsko je tradiční oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů. Kromě přírody, památek a kultury Češi milují zdejší kuchyni. Určitě doporučujeme vyzkoušet „jamón serrano“, tedy sušenou šunku. Šunka během zrání visí na místě s řízenou vlhkostí i teplotou. Dozrávat může až dva roky.

Velmi oblíbené jsou ve Španělsku také další sušené vepřové produkty, které se souhrnně nazývají charcutería. Nejčastěji se jedná o kořeněné klobásky s paprikou - chorizo.

Zdroje informací: mundo, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín