Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i zeleninu, ovoce a sladkosti. Pojďte se s námi podívat na zajímavosti o turecké kuchyni. Na konci vás čeká kvíz!
Turecko i jeho sousední země jako Řecko, Bulharsko, Arménie a Gruzie, mají kus historie společné. Proto se i jejich kuchyně podobají. Typické je zde nakupovat suroviny na trzích. S trhovci se o ceně běžně smlouvá.
Zelenina i ovoce: Neodmyslitelná součást turecké kuchyně
Turci milují zeleninu a její výběr je v Turecku velice pestrý. Typická jsou rajčata, okurka, lilky a pálivá paprika. V mnoha receptech se objevuje hrášek, cuketa, červená řepa a pórek.
Na své si přijdou také milovníci čekanky, mrkve, špenátu, zelí či celeru. V pokrmech nechybí ani brambory, květák, chřest, rukola a řada dalších druhů zeleniny.
Mezi oblíbené ovoce v Turecku patří fíky, meruňky, švestky, jablka a hrušky. V mnoha dezertech najdete v kombinaci s ovocem i lískové oříšky, mandle, pistácie či vlašské ořechy.
- Turecko je významným producentem sušených meruněk, sušených rajčat a rozinek.
Typické suroviny v turecké kuchyni
Kromě jehněčího, skopového a drůbežího má zde své důležité místo i maso hovězí a ryby. Turecko je muslimská země, a tak v receptech vepřové maso nenajdete.
Turci mají rádi luštěniny. Oblíbené jsou cizrna, fazole a také čočka. V turecké kuchyni se také hojně používá rýže, ze které se připravuje pilaf nebo se jí plní zapečená zelenina či vinné listy.
K jídlu se často podává bílý jogurt, ze kterého připravují oblíbený nápoj ayran.
Různé druhy koření využívá turecká kuchyně často a ve velkém. Klíčové jsou pro tureckou kuchyni chilli, kardamom, nové koření a máta. Velice často najdete v receptech i šafrán, skořici, rozmarýn a tymián.
Co v Turecku rádi jedí?
Jako předkrm dostanete v Turecku olivy, sýry, ale také marinované ryby a plněné mušle. Součástí předkrmů bývají dipy.
Turecké polévky bývají husté a velmi syté, takže se hodí jako hlavní chod. Typickými surovinami jsou červená čočka a jogurt, v mnohých najdete i kuřecí maso.
Tureckým národním a asi i nejznámějším jídlem je „kebab“. Jeho základem je grilované či pečené maso. Svou oblibu získaly i turecké masové kuličky známé jako „köfte“. Mezi vegetariány je oblíbený pokrm známý jako „mücver“, tedy cuketové placičky na způsob bramboráků.
Mezi dezerty má své důležité místo baklava, sladký dezert z filo těsta plný cukrového sirupu a oříšků. Oblíbená i u nás je chalva, pochoutka z mletých sezamových semínek a cukru.
Zdroje: Turecko, Apetitonline, JidloNaCestach