
Naše babičky věděly, že polévka je grunt, a i v nejskromnějších poměrech se oběd jen málokdy obešel právě bez polévky. Někdy předcházela hlavnímu chodu, v lidové kuchyni ale většinou díky své sytosti hlavní chod tvořila. Zahřála, zasytila... V zimě se vařila z kořenové zeleniny a luštěnin, na jaře pak z bylinek apod., protože polévky vždy odrážely sezónu. Co se odrazí ve vašich výsledcích polévkového kvízu?
V zimě krásně zahřeje plný talíř bramboračky, ve které „stojí“ lžíce, v květnu se nemůžete dočkat jemného chřestového krému. Poctivý vývar vám dělala maminka, když jste jako malí stonali, a později jste si na něm pochutnali v jeho slavnostní verzi i během svatby. Se školní jídelnou si mnozí pojí vzpomínku na kmínovou polévku, výlety do hor pak s poctivou gulášovou. Polévky jsou základ a patří do české kuchyně neodmyslitelně. Ony vlastně patří do téměř všech světových kuchyní...
Polévku vnímal jako předehru k těm nejlepším jídlům vyhlášený francouzský šéfkuchař a restauratér, Auguste Escoffiere, který žil na přelomu 18. a 19. století. Dělil polévky na čiré a zahuštěné a za naprostý základ považoval pořádný vývar. Byl přesvědčený o tom, že úspěch oběda či večeře se odvíjí právě od toho, jaký dojem si strávníci odnesou z polévky. A ta měla být horká a poctivá!
Hlavní benefity polévek
- Obsahují zdraví prospěšné látky: Díky tomu, že jednou z hlavních polévkových ingrediencí je zelenina, jsou polévky zdrojem vitaminů, vlákniny i minerálů. A protože jsou často i plné masa, luštěniny nebo vajec, je to i pokrm plný bílkovin. Navíc posiluje trávicí systém, pomáhá zlepšovat pohyblivost střev a regulovat jejich zdraví, bývá velmi snadno stravitelná a umí mírnit nadýmání nebo plynatost.
- Rychlé a levné na přípravu, snadné na uchování: Jedná se o klasický pokrm z jednoho hrnce, kdy během chvíle máte hotové opravdu chutné a výživné jídlo. Zužitkovat můžete jakoukoli, i ne zcela čerstvou, zeleninu, kterou zkombinujete prakticky s jakoukoli těstovinou či luštěninou apod. A když jí uděláte pořádný hrnec, můžete si snadno pár porcí uložit do mrazáku.
- Hydratuje a zasytí: Tekutina z polévky se započítává do pitného režimu a pro mnohé je zajímavým způsobem, jak dosáhnout denního požadovaného objemu tekutin. Výživoví poradci doporučují gurmánům, kteří se snaží udržet váhu nebo shodit pár kilo, dát si před jídlem polévku (ideálně vývar), která vede ke snížení pocitu hladu a dřívějšímu nasycení. „Je potřeba být najedená, ale jíst kvalitní věci, po kterých se netloustne. Všem svým klientkám v nutriční poradně stále vnucuji vývary. Když si před každým jídlem dáte misku vývaru se zeleninou a troškou masa, nasytí vás, získáte z něj minerály, trochu vlákniny a bílkovin, vodu. A pak už nebudete mít potřebu dát si tak velkou porci špaget nebo opečených brambor,“ řekla pro Apetit nutriční poradkyně Karolína Kamberská. Naopak hutné, smetanové polévky pomáhají v „nabíracím“ režimu. Co však důrazně nedoporučujeme, jsou diety pomocí tukožroutských a jiných polévek...
A teď už dost teorie a hurá na kvíz!