
Svět rostlin je plný překvapení. Každá část rostliny – od kořene až po plod – může hrát v kuchyni svou nezastupitelnou roli. Některé rostliny nás zásobují listy, jiné stonky nebo květy, jíme plody i semínka... Kolik toho vlastně víte o tom, které části běžně používáte při vaření?
Kořeny, listy nebo hlízy: Co vlastně jíte?
Zamysleli jste se někdy nad tím, co přesně jíte? Když si dáváte křupavou mrkev nebo sladkou řepu, jíte vlastně kořeny rostlin. Ty nasávají vodu a živiny ze země a zajišťují jejich růst. Ale pozor! Ne všechno, co roste pod zemí, je skutečný kořen – třeba brambory jsou hlízy a zázvor oddenek.
Listy plné svěžesti a chuti
Listová zelenina je nejen výživná, ale také všestranná. Když si pochutnáváte na špenátu, salátu nebo rukole, jíte právě listy rostlin, které jsou plné vitamínů a minerálů. U některých rostlin, jako je řepa nebo pastinák, jsou listy skvělým doplňkem k jedlým kořenům. A co taková kapusta? Ta je oblíbená nejen do salátů, ale i k přípravě zdravých chipsů. Listová zelenina je lehká, osvěžující a skvěle se hodí do každodenní stravy – ať už v syrovém stavu nebo tepelně upravená!
Když květy nejsou jen na ozdobu
Možná vás to překvapí, ale i květy můžete s chutí konzumovat. Růžičky brokolice, artyčoky nebo květák – to jsou neotevřené květy, které často připravujeme na páře nebo zapékáme. A co cuketové květy? Ty jsou nejen jedlé, ale i nádherné na pohled. Přidejte je do letních salátů spolu s jedlými květy, jako jsou fialky, denivky nebo třeba také lichořeřišnice – výsledkem bude nejen gurmánský zážitek, ale i vizuální potěšení!
Semínka plná života
A nakonec jsou tu semínka. Malá, ale plná energie! Ať už se jedná o dýňová, chia nebo lněná semínka, všechna jsou doslova nabitá živinami. Přidáním semínek do jídla nejen zlepšíte chuť, ale i zvýšíte jeho výživovou hodnotu. Semínka se skvěle hodí do salátů, smoothie, polévek atd.
Ovoce nebo zelenina? A je v tom vůbec rozdíl?
Víte, že rajčata, papriky, a dokonce i cukety jsou z botanického hlediska ovoce? Zní to divně, viďte? V kuchyni jim říkáme zelenina, ale protože mají uvnitř semínka, botanikové je řadí do kategorie ovoce. Stejně je to například i u avokáda nebo oliv.
Máte pocit, že rozumíte rostlinám, které denně konzumujete? Otestujte si své znalosti a zjistěte, jak dobře znáte své oblíbené ingredience!
Zdroj informací: časopis Apetit