Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Poznáte všechny chutě Asie? Otestujte své znalosti polévek, nudlí, rýže a netradičních dezertů

Asie
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Asie – kontinent tak rozmanitý, že se vám z něj zatočí hlava dřív, než stihnete ochutnat první sousto sushi. Jídlo tady není jen o chuti, ale také o příbězích, filozofii a samozřejmě o tom, jak elegantně zvládnete jíst hůlkami, aniž by vám všechno spadlo na tričko. Tak se pohodlně usaďte, chopte se pomyslných hůlek (nebo vidličky, protože kdo by soudil) a ponořte se do světa chutí, které vás vezmou na jízdu kolem celého kontinentu.

Jíst asijská jídla znamená cestovat po celém kontinentu, aniž byste opustili svou kuchyni. Ať už máte rádi jemné chutě Japonska, kořeněné dobroty Indie nebo svěží kombinace jihovýchodní části kontinentu, jedno je jisté: v Asii najdete zaručeně něco, co si zamilujete. Tak co si dáte jako první? Pho, sushi nebo mango sticky rice? Výběr je na vás – hlavní je užít si tuhle dobrodružnou cestu plnou chutí.

Polévky, které léčí duši a občas pálí jako čert

Když v Asii řeknete polévka, nečekejte jen kuřecí vývar se zeleninou.

  • Vietnamská Pho Bo je tak dokonalá, že má vlastní fanclub. Vývar se vaří dlouhé hodiny, hovězí maso se rozplývá na jazyku a díky bylinkám chutná pokaždé trochu jinak.

  • Na druhé straně kontinentu vás čeká thajská Tom Yum. Pokud máte rádi něco ostrého, co vám protáhne dutiny, je tohle ta správná volba. Škoda, že k ní nedostanete varování: „Nečichejte k tomu příliš zblízka.“

  • A co Japonsko? Tady hraje prim ramen. Nudle, vývar, vejce, bambusové výhonky a bůček. Na první pohled jednoduché, na druhý pohled absolutní umění. Ramen je pro Japonce něco jako svíčková pro nás – každá rodina má svůj recept a každý tvrdí, že ten jejich je nejlepší.

Předkrmy, které zmizí dřív, než řeknete „Asie“

Chcete něco malého na chuť? Asie vás rozhodně nezklame.

  • Čínské dim sum (malé taštičky plněné vším od krevet po červené fazole) jsou jako bonboniéra – nikdy nevíte, co dostanete, ale vždycky je to skvělé.

  • Korejci mají své národní zlato jménem kimchi. Fermentované zelí s chilli. Možná si teď říkáte: „Proč by někdo jedl pikantní kysané zelí?“ Odpověď je jednoduchá – protože je to naprosto geniální. Křupavé, pikantní, zdravé a hlavně návykové.

  • A nezapomeňte na spring rolls (jarní závitky). Vietnamci je připravují čerstvé, Thajci je smaží a vy je sníte tak rychle, že ani nezjistíte, kdo je vlastně přinesl na stůl.

Hlavní jídlo: Nudle, rýže a všechno mezi tím

Hlavní chod v Asii? Ať už si dáte cokoli, je to absolutní symfonie chutí.

  • Čínské kung-pao spojuje křupavé arašídy, sladko-pikantní omáčku a kuřecí maso.

  • Thajské Pad Thai nudle vás zahřejí u srdce, zatímco indické butter chicken (máslové kuře) pohladí vaše chuťové buňky sametovou omáčkou s kari.

  • A nesmíme zapomenout na sushi. Když vám někdo řekne, že je to jen syrová ryba rychle ho vyveďte z omylu. Sushi je poezie na talíři. Od jednoduchých nigiri po sofistikované maki rolky – vše dokonale promyšlené a vizuálně krásné.

Dezerty, které vás překvapí a možná trochu vyděsí

Myslíte si, že dezerty a fazole nejdou dohromady? Asie vás rychle vyvede z omylu.

  • Japonské mochi, lepivé rýžové dortíky plněné sladkou fazolovou pastou, jsou tak roztomilé, že je skoro škoda je sníst.

  • V Thajsku zase vládne mango sticky rice – sladká lepkavá rýže s kokosovým mlékem a zralým mangem. Kombinace tak jednoduchá, že by vás nenapadla, a přesto (nebo právě proto) funguje dokonale.

  • A pokud jste dobrodruzi, ochutnejte filipínský dezert halo-halo. Koktejlová směs ledových tříští, ovoce, želé, fialového yamového pudinku a fazolí. Ano, fazolí. Ale překvapivě to dává smysl – nebo alespoň po třetí lžičce.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Pokračovat

Související recepty

Související články

Apetit magazín