Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Proč v Polsku nechtít „czerstwy“ chleba a co je to sernik? Otestujte svoje znalosti polských jídelních lístků

29. 6. 2025
shutterstock_2248149987.jpeg
Shutterstock

Chystáte se do Polska na dovolenou? Polská kuchyně je chuťově výrazná, sytá a přitom překvapivě různorodá. Ovlivněná historií, krajinou i náboženstvím nabízí jídla pro každé roční období i každou příležitost či slavnost. Znalost názvů pokrmů a jejich příběhů vám pomůže nejen při cestách do Polska, ale i při ochutnávce v restauracích. Víte například, co je żurek, czernina nebo oscypek? A poznáte, co se skrývá za názvem gołąbki či wuzetka?

Polská gastronomie je pestrá a silně regionálně zakotvená – zatímco na jihu dominuje horská kuchyně s uzeným ovčím sýrem s názvem oscypek, sever nabízí pokrmy z ryb. Významnou roli ovšem hraje i historie – vlivy například ukrajinské, litevské, německé či židovské kuchyně jsou v Polsku patrné na každém kroku.

Tradice i národní hrdost

Za názvy se často skrývá nejen tradice, ale i lokální hrdost. A samozřejmě dostupnost surovin v dané oblasti, místní zvyky, možnosti obyvatel i vlivy sousedních států. Například żurek, nakyslá hutná polévka se často servíruje v bochníku chleba a je považována za jedno z nejoblíbenějších velikonočních jídel, ale vychutnat si ji můžete kdykoli. A zajímavostí je, že její kořeny sahají až do středověku. Několik set let starou tradici má v Polsku i oblíbený bigos, známý také jako „polský guláš“. Je to směs kysaného a čerstvého zelí s masem a klobásou a nejlépe chutná uleželý.

Co stojí v Polsku za ochutnání?

Czernina na první pohled možná vypadá jako klasická hustá polévka – ale jednou z jejích hlavních ingrediencí je kachní nebo husí krev. Tradičně se podávala i jako symbolický pokrm při zamítnutí žádosti o ruku. Pokud jste milovníci polévek a netradičních chutí, pak by vám mohl chutnat již zmíněný żureksytá polévka z fermentovaného žitného zákvasu, uzeného masa, klobásy a česneku, často se přidávají také vejce vařená natvrdo i jiné ingredience.

Po polévce nezapomeňte na pierogislavné plněné taštičky mohou být slané i sladké a patří k nejsilnějším kulinárním symbolům Polska.

A co by to bylo za oběd bez sladké tečky? Těch mají Poláci na výběr opravdu nepřeberné množství, takže si vybere skutečně každý. Za naprostou delikatesu lze bez nadsázky považovat sernikdezert na bázi tvarohu se podobá cheesecakům, voní z něj vanilka a citronová kůra a obvykle se do něj přidávají i rozinky. Za vyzkoušení ale stojí například i pączki, tedy koblihy s rozmanitými náplněmi, nebo třeba kremówka, oblíbený dezert papeže Jana Pavla II.

Čeština není polština: Malá jazyková lekce na závěr

Kdo se jen trochu zajímá o Polsko, ví, že některá slova máme společná, ale jejich význam se liší.

  • Třeba takový český sklep v polštině značí obchod.
  • A až uvidíte v receptu jagodu, kterou byste česky přeložili zřejmě jako jahodu, budete asi překvapeni, až vám donesou něco jiného. Jagoda je totiž naše borůvka.
  • Pokud byste skutečně zatoužili po něčem s jahodami, hledejte v polském jídelním lístku truskawku.
  • Pozor si dejte i na slovo czerstwy (například u chlebu), dostanete totiž něco starého, oschlého a velmi často také tvrdého. Pokud budete chtít čerstvé pečivo, pak poproste o świeże wypieki.

Vyznáte se ve skutečně tradičních polských jídlech? Poznáte, co se skrývá pod jejich názvy a k jakým příležitostem se podávají? Otestujte si své znalosti v našem kvízu!

Zdroje: Apetit

Pokračovat

Sdílet článek

Polská kuchyně Kulinářský kvíz Kvíz Světová kuchyně Světová klasika

Související články