
„Sýr je bratrem vína. Stejně jako víno, ani sýr nikdy není týž. Je vrtkavý jako láska a je třeba jej zachytit v pravém okamžiku, kdy jeho lahodnost vrcholí.“ Tak zní citát o sýru od belgického spisovatele Maurice des Ombiaux. A my nemůžeme než souhlasit. Sýrů existují stovky druhů, dovedeme si představit roční výzvu ve stylu 365 dní, 365 různých sýrů. Ale než se do toho pustíte, otestujte základní sýrové znalosti
40 kilo chleba, 29 kila drůbežího masa a 13 kilo sýru – to sní průměrný Čech za rok!
Tvrdý i měkký, čerstvý i zrající, tavený nebo plísňový, ovčí, kravský i kozí, český, italský i francouzský. A to rozhodně nejsou všechny druhy sýrů, na kterých si můžete běžně pochutnávat. Sýry patří do skupiny „pro gurmány“, ale zároveň se bez nich neobejde zdravý životní styl a miluje je celý svět – to je důvod si je řádně hýčkat a jejich výběr nepodceňovat.
Některé se hodí v rámci redukčního režimu jako zdravá svačina, jiné perfektně ladí k vínu na romantickou večeři. Jsou sýry, které „doťuknou“ italské těstoviny a které se naopak hodí do francouzské cibulačky. Jiný sýr patří do salátu řeckého a jiný do salátu Caesar. A my pro vás máme deset otázek, které ověří základní sýrové znalosti. Troufnete si?
Proč jíst sýry? Pokud tedy potřebujete důvod...
- Jsou skvělý zdroj dobře využitelného vápníku a obsahují spoustu vysoce kvalitních bílkovin.
- Některé sýry obsahují probiotika a podporují tak zdraví střev.
- Existují studie, které prokazují spojitost sýrů s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Mnohé sýry jsou tedy velmi tučné (a díky tomu chutné), tak s nimi opatrně, pokud si hlídáte figuru.
Zdroje: Csu.gov.cz, Aktin.cz, Petitchef.cz, Cheesetique.com, Cheesesonline.co.uk