
Základem je osmažené kynuté sladké těsto, společné mají to, že umí rozjasnit den a udělat radost, a to nejen policistům ve službě. Donuty a koblihy určitě znáte dobře, co ale víte o dalších smažených sladkých pochoutkách? A znáte je všechny?
Donuty, cronuty, koblihy, churros... Nejíme to denně a dobře víme proč. Ale když si je dopřejeme, tak si vychutnáme každé sousto. Smažené dobroty z kynutého těsta zdobené i plněné nejrůznějšími náplněmi a posypkami nejde je nemilovat. A to není názor, to je fakt. Co všechno víte o těchto pochoutkách?
- Donuty jako symbol podpory během první světové války pod přezdívkou Donut Lassie rozdávala Armáda spásy. A v roce 1938 byl ustanoven tzv. Den donutů, který sloužil k získání finančních prostředků v době velké hospodářské krize. Prapůvodní receptura na čtyři tucty donutů obsahovala 2 velká vejce, 5 šálků mouky, 2 šálky cukru, 5 lžiček prášku do pečiva, 1/4 lžíce soli a 3/4 šálku mléka, smažilo se ve vaničce sádla. A ikonický otvor se vykrajoval klidně i trubkou od kávovaru.
- Historie koblih sahá až do starověkého Egypta a Řecka, kdy se jim říkalo např. globuli, plnily se medem nebo mákem.
- Cronuty jsou mláďátko mezi sladkými kamarády, vymyslel je Dominique Ansel, Francouz, kterého zlákala možnost propojit croissanty a donuty.
- A churros? Na ty nejlepší si zaleťte do Španělska, kde se snídají a kde k nim vždy dostanete dokonalou horkou čokoládu.
A teď? Máte dvě možnosti, vlastně tři: půjdete si některou z dobrůtek doma usmažit, vyrazíte do nejbližší pekárny nebo se vrhnete na náš kvíz. My víme, že se rozhodnete správně.
Zdroje: Apetit, Salvationarmyusa.org, Toprecepty.cz, Yumbles.com, Jamon.cz