
Zelený čtvrtek je den, kdy se podávají jidáše, na sporáku bublá zelená polévka plná bylinek a dokončuje se úklid. A je to také ideální den na poslední velikonoční kvíz. Tradičních dobrot, které k těmto jarním svátkům patří, jsem vám za poslední dny představili mnoho a teď je čas si ověřit, jak jste dávali pozor.
Jsou žluté a zelené, voní po bylinkách i moučkovém cukru a chutnají jako jaro. Velikonoce jsou svátky tradiční a velmi chutné. Někdo si neumí představit, že by nesnídal mazanec, jiný zkouší každý rok jinou nádivku a další se stává mistrem v úpravě jehněčího. Chápeme, taky se Velikonocemi obvykle projíme.
Jídlo zkrátka tvoří velkou část velikonočního prožitku. Spojuje generace i kontinenty, tradiční pokrmy jsou doslova kronikou našich kulturních dějin, protože se v receptech mísí zcela přirozeně pohanské zvyky, křesťanské symboly, postní pravidla i radost z ukončení zimního období. A své k tomu mají co říct i moderní trendy a způsoby stravování, takže se objevují recepty na veganský mazanec, bezlepkového beránka i vegetariánskou verzi nádivky.
- Zelený čtvrtek patří tradičně špenátu, mladým kopřivám, ale i třeba pučálce.
- Velký pátek pak býval zasvěcen půstu, aby se pak mohlo o to víc slavit a mlsat o víkendu.
- Na Bílou sobotu se pekl mazanec i beránek.
- Na Boží hod velikonoční se servírovala jehněčí nebo telecí pečeně a nádivka.
- A velikonoční pondělí patří a vždy patřilo koledníkům, kteří plnili koše malovanými vejci a dalšími dobrotami.
A teď již pojďte vyzkoušet, jak velcí odborníci na velikonoční gastronomii jste.
Zdroj: Jídloaradost.ambi.cz, Novinky.cz, Toprecepty.cz