Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Těstoviny od A do Z aneb Poznáte rozdíl mezi tagliatelle a pappardelle?

Těstoviny do salátu
Unsplash

Jsou rychlé na přípravu, chutnají všem a existují jich stovky druhů, tvarů a velikostí. Díky tomu si s nimi lze v kuchyni doslova vyhrát a nikdy se neomrzí. Řeč je o těstovinách nebo – chcete-li – o italské pastě. Víte ale, že každý druh a každý tvar si zaslouží jinou omáčku a úpravu a bylo by tedy záhodno se v nich dobře vyznat? 

Za těstoviny vděčíme Itálii, první zmínka o nich se datuje do 1. stol. n. l. Ač jde o italské národní jídlo, populární jsou pro svoji rozmanitost doslova po celém světě. Maminky je rády servírují i malým dětem, protože těstoviny s červenou omáčkou jsou zárukou, že si i nejmenší pochutnají. A nebojí se jich ani vyhlášení chefs v michelinských restauracích

„Těstoviny najdete ve všech italských restauracích, kde jsou často součástí tzv. primo piatto, tedy prvního chodu. Lze je dělit např. na vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné a ostatní, případně je lze rozdělit na plněné, dlouhé, krátké, polévkové a ostatní," píše se na webu Miluji Itálii.

Možná jste si oblíbili dva až tři druhy těstovin a s těmi pracujete nejčastěji, ale dejte šanci širšímu spektru, je to mnohem větší zábava. „Při výběru těstovin k omáčce má rozhodující slovo textura a tvar nudlí, případně doba sušení a zbytkový obsah vody v těstě. Těstoviny s hrubším povrchem zachytí víc omáčky než hladká pasta, podobně jako duté těstoviny. Trubky se skvěle hodí k omáčkám s malými kousky zeleniny, hub či mletého masa – hezky se v nich obalí, a směs se navíc dostane i dovnitř,“ doporučují na blogu Ambiente Jídlo a radost.

  • Platí, že čím hustší omáčka, tím širší těstoviny.
  • Dlouhé úzké těstoviny se na pánvi prohazují s hladkými a tekutými omáčkami nebo olejovou emulzí.
  • Volbu těstoviny určuje také intenzita omáčky: neměla by zcela přehlušit chuť těsta a unavit chuťové pohárky.
  • A existuje i univerzální pravidlo: Pokud jde o rajčatová suga a pesta, nemůžete šlápnout vedle. Obě omáčky se krásně propojí s dlouhými, krátkými, širokými i tenkými nudlemi a klidně i s gnocchi.
Pokračovat

Zdroje: Profikuchar.cz, Jidloaradost.ambi.cz, Milujitalii.cz

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Těstoviny Italská kuchyně

Související články