
„Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné,“ zpívá se v písni Zdraví z Posázaví od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. A je to svatá pravda, mléčné výrobky jsou nejen chutné, ale jsou i zdrojem důležitých živin i vitamínů, navíc mají široké použití ve studené i teplé kuchyni. Vyznáte se v nich ale opravdu?
Co víte už od malička od mléčných výrobcích? Že jich je třeba „spapat“ dost, abyste měli silné a zdravé kosti a zuby? Je tomu přesně tak, ale mléko, sýry a jogurty mají řadu dalších benefitů a je třeba jim udělat hodně prostoru v jídelníčku. A taky v naší kvízové sekci.
Mléčné výrobky a jejich benefity
-
Zdraví střev: Kvašené mléčné výrobky, jako jsou jogurty či kefíry, patří k nejběžnějším a snadno dostupným zdrojům probiotik.
-
Zdraví kostí: Pro pevné kosti je důležité cvičení, potraviny bohaté na vápník, jako jsou právě mléko, sýry a jogurty, a také vitamín D – bojujete tak proti riziku osteoporózy.
-
Zdraví zubů: Pro zdravé zuby je samozřejmě důležitá pečlivá ústní hygiena, ale neméně zásadní je i zdravá výživa a stravovací návyky. Mléčné výrobky obsahují jedinečnou kombinaci speciálních živin proti zubnímu kazu, jako je vápník, fosfor a mléčná bílkovina kasein.
-
Pomoc při hubnutí: Kvalitní mléčné výrobky se rozhodně doporučují i při dietním režimu. Ale sledujte obsah tuku. „Vyšší příjem vápníku, bílkovin mléčného původu a redukce hmotnosti jdou ruku v ruce,“ píše se na webu LadyLab. Dopřejte si (neochucený) jogurt, tvaroh je bohatý zdroj bílkovin, kysané nápoje plné probiotik ocení vaše střeva.
Zdroje: Dairy.com.au, Profikuchar.cz, Ladylab.cz, Atranet.cz