Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo nesvede. Nezoufejte, můžete si s námi zavzpomínat v kvízu nebo si ho rovnou doma připravit.
Najít dobrou cukrárnu, kde si pochutnáte na oblíbených českých zákuscích, se může místy jevit téměř jako detektivní práce a přibližuje se to pomyslnému hledání jehly v kupce sena. Nezoufejte, klasickým českým zákuskům ještě neodzvonilo, skvělí cukráři existují a česká klasika s nimi. Nicméně co kdybyste se na chvíli zkusili v cukráře proměnit sami? Není totiž žádný problém vyrobit si zákusek doma.
Jistě vás nejednou napadlo, že by bylo skvělé znovu ochutnat větrník plný sladkého krému. Nebo si dát ke kávě křupavou rakvičku se šlehačkou, dostat doslova sladký polibek od koňakové špičky či se nechat pohltit nadýchanou chutí pochoutky zvané indián. Nebojte se, příprava těchto zákusků vás vůbec nemusí děsit.
Věnečky: Kdo by nemiloval nadýchanou klasiku?
Věnečky se žloutkovým krémem nejsou na přípravu vůbec složité. Základem je odpalované těsto, na které potřebujete vodu, máslo, mouku, vejce a špetku soli.
- Čím více tuku na přípravu těsta použijete, tím nadýchanější bude. Tuk musíte dát do hrnce a zalít ho vodou.
- Ve chvíli, kdy začne voda s tukem vřít, přisypete hladkou mouku. Pokuste se vsypat ji najednou.
- Hmotu připravujte na mírném plameni. Pracujete tak dlouho, dokud se na dně hrnce neobjeví bílý povlak. V tu chvíli sporák vypněte, nechejte těsto vychladnout a poté přidejte vejce.
- Vejce musíte do těsta důkladně vmíchat.
- Jakmile jste splnili předešlé kroky, můžete si naplnit zdobičku a vytvořit tvar věnečků, které stačí už jen upéct. Vyvarujte se otvírání trouby, korpusy by vám spadly. Po vychladnutí korpusy opatrně překrojte ostrým nožem podélně.
K věnečkům neodmyslitelně patří žloutkový krém. Na něj si připravte žloutky, hladkou mouku, krupicový cukr, mléko, smetanu ke šlehání a vanilkový lusk.
- Žloutky se vyklepnou do hrnce, kam se přidá cukr a mouka, následně se směs pořádně promíchá.
- V jiném hrnci se přivede mléko k varu, do něj se vloží obsah vanilkového lusku a následně se tímto zaleje směs se žloutky.
- Krém se musí stále míchat, dokud nezhoustne.
- Do vychladlého krému se vmíchá dotuha ušlehaná smetana. Touto směsí se naplní cukrářský sáček a ozdobí spodní díl věnečku. Pak už stačí jen přiklopit horní díl a věneček pocukrovat.
Větrník – karamelová láska
Věnečkům se hodně podobají větrníky. Oba zákusky mají korpus z odpalovaného těsta, podobají se tvarem a spojuje je podobný vanilkový krém. Základní rozdíl je v tom, že ve větrnících najdete navíc ještě šlehačku, nejčastěji karamelovou. Vršky korpusů větrníků se pak ještě namáčejí do fondánu.
Indiánek: piškotový základ, sněhová náplň a tmavá poleva
Indiánek je pověstný svou nadýchanou chutí. Základ tvoří bufler (vláčný piškot), na němž stojí sněhová náplň. Celý zákusek je přelitý čokoládovou polevou. Ačkoli název evokuje Ameriku, tam rozhodně nevznikl. Kořeny má zřejmě v Maďarsku v 19. století.
Laskonka: Dokonalá pochoutka z bílků
V minulé éře patřila laskonka mezi nejoblíbenější zákusky a k dostání byla ve všech cukrárnách, dnes již spíše ustupuje makronkám. Laskonky jsou ovšem dokonalou variantou, jak využít bílky, které vám zbyly.
V současnosti jsou k dostání laskonky s kokosem, který ale do původní varianty nepatřil. Celý zákusek doplňuje máslový krém a křupavý griliáš.
- V miniaturní variantě bývají laskonky součástí vánočních stolů.
- Pokud milujete čokoládu, můžete si vytvořit laskonky přelité čokoládovou polevou.
Zdroje: Apetitonline, Toprecepty