
Vepřové maso tvoří základ mnoha oblíbených receptů: od tradičních pokrmů jako vepřo-knedlo-zelo přes pečené koleno až po zabijačkové speciality. Jeho obliba spočívá nejen v chuti, ale také v široké škále a rozmanitosti kulinářského využití.
Vepřové maso je všestrannou surovinou. Důležité je vybírat kvalitní maso, sledovat jeho původ a volit vhodné způsoby přípravy.
Znáte jednotlivé části vepřového masa?
Vepřové maso se dělí na několik částí, z nichž každá má specifické vlastnosti a je vhodná pro různé způsoby přípravy. Například panenka, nejjemnější typ vepřového masa umístěný v bederní části, je ideální na minutky a rychlé restování. Krkovička a bůček, maso s vyšším obsahem tuku, se hodí pro pečení či dušení, kde tuk přispívá k šťavnatosti pokrmu. Naopak kýta, libová část s nižším obsahem tuku, je vhodná pro vaření nebo pečení a často se využívá i v dietnějších receptech.
Odkud pochází maso, které jíte
Od 1. dubna 2015 je v České republice povinností uvádět na obalu vepřového masa informace o jeho původu, a to včetně země, kde bylo zvíře chováno a poraženo. Toto označení pomáhá spotřebitelům při výběru masa podle jejich preferencí a zajišťuje větší transparentnost v dodavatelském řetězci.
Zabijačka – tradice, která chutná
Vepřové maso hraje klíčovou roli v českých zabijačkových tradicích, které mají hluboké kořeny na venkově i ve městech. Zabijačka bývala nejen rodinnou událostí, ale i společenskou slavností, při níž se sešli příbuzní, sousedé a přátelé, aby společně porazili prase a zpracovali ho beze zbytku.
Každá část masa měla své přesné využití – z krve se připravovala tzv. prdelačka (zabijačková polévka), z vnitřností a masa jitrnice či jelita, z kůže a kolen tlačenka, z výpečků škvarky a sádlo. Vše probíhalo pod dohledem zkušeného řezníka, často podle receptů předávaných z generace na generaci. Tradiční zabijačkové pokrmy jsou dodnes oblíbené a v období zimy a masopustu často k dostání na trzích, v řeznictvích i restauracích.
Znalost jednotlivých částí masa a jejich správného využití v kuchyni umožňuje připravit pokrmy, které potěší chuťové buňky. Vyznáte se v nich doopravdy? Otestujte si své znalosti v našem kvízu!
Zdroje: Apetit