
Jestli se na nějakou sezónu těší všichni gurmáni světa, je to ta chřestová. Na másle s omáčkou, grilovaný jako příloha ke steaku, v lehkém jarním risottu nebo blanšírovaný a posypaný parmezánem? To je jen zlomek variací, ve kterých to chřestu sluší. Je jedno, jestli je zelený, bílý či fialový, je to křehká a noblesní zelenina, která má nejen bohatou historii, ale i svá tajemství.
Roste tak rychle, že to jde skoro okem postřehnout, v minulosti si jej dopřávali králové, dodnes je to surovina, která vám nic nedá zadarmo, ale když ji správně opracujete i připravíte, královsky se vám odmění. Chřest je opravdu urozený.
Než si rozmyslíte, jakým chřestovým receptem letos začnete, říkali jsme si, že vám o chřestu prozradíme pár pikanterií a zajímavostí a pak vás z chřestu i vyzkoušíme. Zkuste, zda byste maturitu z chřestu zvládli nebo by z toho byl reparát.
5 zajímavostí, které jste o chřestu možná nevěděli
- Chřest vyroste v ideálních podmínkách i o 10 centimetrů za den.
- Největším producentem je Čína, ale málokdo miluje chřest tak jako Němci.
- Chřest byl považován za afrodiziakum a elixír mládí, jisté ale je, že se jedná o superpotravinu.
- Bílý chřest není jiný druh. Je to jen chřest pěstovaný bez přístupu světla.
- Existuje přes 300 druhů chřestu. Ale jen několik málo z nich je jedlých, většina je totiž okrasná nebo divoká.
A teď hurá na kvíz! A kdo neprojde bez ztráty kytičky, sype si chřest na hlavu.