Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Z chřestu se stal kult. Ale znáte i jeho tajemství? Kdo neprojde v kvízu, sype si chřest na hlavu!

29. 4. 2025
zelený chřest
Matthias Böckel/Pixabay

Jestli se na nějakou sezónu těší všichni gurmáni světa, je to ta chřestová. Na másle s omáčkou, grilovaný jako příloha ke steaku, v lehkém jarním risottu nebo blanšírovaný a posypaný parmezánem? To je jen zlomek variací, ve kterých to chřestu sluší. Je jedno, jestli je zelený, bílý či fialový, je to křehká a noblesní zelenina, která má nejen bohatou historii, ale i svá tajemství.

Roste tak rychle, že to jde skoro okem postřehnout, v minulosti si jej dopřávali králové, dodnes je to surovina, která vám nic nedá zadarmo, ale když ji správně opracujete i připravíte, královsky se vám odmění. Chřest je opravdu urozený.

Než si rozmyslíte, jakým chřestovým receptem letos začnete, říkali jsme si, že vám o chřestu prozradíme pár pikanterií a zajímavostí a pak vás z chřestu i vyzkoušíme. Zkuste, zda byste maturitu z chřestu zvládli nebo by z toho byl reparát. 

5 zajímavostí, které jste o chřestu možná nevěděli

  • Chřest vyroste v ideálních podmínkách i o 10 centimetrů za den.
  • Největším producentem je Čína, ale málokdo miluje chřest tak jako Němci.
  • Chřest byl považován za afrodiziakum a elixír mládí, jisté ale je, že se jedná o superpotravinu.
  • Bílý chřest není jiný druh. Je to jen chřest pěstovaný bez přístupu světla.
  • Existuje přes 300 druhů chřestu. Ale jen několik málo z nich je jedlých, většina je totiž okrasná nebo divoká.

A teď hurá na kvíz! A kdo neprojde bez ztráty kytičky, sype si chřest na hlavu.

Pokračovat

Sdílet článek

Chřest Kulinářský kvíz Kvíz

Související články