S prvními jarními paprsky začnou naše chuťové pohárky hlásit jedno jediné: „Je nejvyšší čas na první zmrzlinu.“ A kdo jste vy, abyste se něčemu takovému bránili? Někdo se pustí do přípravy té domácí, na niž je expertkou redaktorka Katka Kočičková, jiní vyrazí do některé z prověřených zmrzlináren. Před tím, než se pustíte do mlsání, každopádně doporučujeme ověřit své znalosti v našem zmrzlinovém kvízu.
Zmrzlina je nejen sladká pochoutka, kterou jen málokdo nemiluje a o které se skládají básně. Je to i lék na zlomené srdce nebo důvod, proč někdo plánuje dovolenou v Itálii. My jsme na italskou zmrzlinu vyrazili do centra Prahy, kde ji již deset let vyrábí v Crème de la Crème, zmrzlinárně, která je synonymem pro poctivou řemeslnou zmrzlinu a kterou v roce 2015 otevřel Honza Hochsteiger. Pokud bychom mluvili řečí čísel, což se u tak významného výročí hodí, pak bychom řekli: deset let, sedm provozoven, tisíce spokojených zákazníků, až 242 zaměstnanců a neuvěřitelných 1130 tun vyrobené zmrzliny.
První zmrzlina? Mrkvová jako z vtipu
„První zmrzlina, kterou jsem vyrobil ještě před vznikem Crème de la Crème, byla mrkvová a bylo to někdy v roce 2002. A i přestože nebyla hnusná, jak to známe z vtipu o zajíčkovi, nebyla ani úplně dokonalá, protože mrkev je sladká a sorbety mají být vždy trochu kyselé,“ směje se vyhlášený zmrzlinář Honza.
Dnes se před jeho podniky stojí fronty a nejprodávanější příchutí Crème de la Crème je pistáciová z pistácií verde di Bronte ze Sicílie. Zatímco v roce 2015 se jí vyrobilo 2300 kg, v roce 2024 už to bylo více než 17 tun! Za celých deset let se vyrobilo neuvěřitelných 92 tun pistáciové zmrzliny.
Honza se nebojí ani experimentů a výzev: mezi jeho nejbizarnější experimenty patřila zmrzlina z olomouckých syrečků nebo gorgonzoly, nebál se ani lanýžové zmrzliny, kefíru s estragonem, šťovíku s mátou nebo chlebu s kmínem. Svět zmrzliny je zkrátka pestrý a bohatý, tak otestujte, co o této pochoutce víte.