Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Začíná zmrzlinová sezóna, tak než vyrazíte degustovat, zjistěte, co je šerbet, nice cream a co affogato

10. 4. 2025
Pistáciová zmrzlina je bezkonkurenční favorit
Crème de la Crème
Zakladatel Crème de la Crème Honza Hochsteiger Zmrzlinový salon Národní Crème de la Crème slaví 10 let Další
2 fotky

S prvními jarními paprsky začnou naše chuťové pohárky hlásit jedno jediné: „Je nejvyšší čas na první zmrzlinu.“ A kdo jste vy, abyste se něčemu takovému bránili? Někdo se pustí do přípravy té domácí, na niž je expertkou redaktorka Katka Kočičková, jiní vyrazí do některé z prověřených zmrzlináren. Před tím, než se pustíte do mlsání, každopádně doporučujeme ověřit své znalosti v našem zmrzlinovém kvízu.

 

Zmrzlina je nejen sladká pochoutka, kterou jen málokdo nemiluje a o které se skládají básně. Je to i lék na zlomené srdce nebo důvod, proč někdo plánuje dovolenou v Itálii. My jsme na italskou zmrzlinu vyrazili do centra Prahy, kde ji již deset let vyrábí v Crème de la Crème, zmrzlinárně, která je synonymem pro poctivou řemeslnou zmrzlinu a kterou v roce 2015 otevřel Honza Hochsteiger. Pokud bychom mluvili řečí čísel, což se u tak významného výročí hodí, pak bychom řekli: deset let, sedm provozoven, tisíce spokojených zákazníků, až 242 zaměstnanců a neuvěřitelných 1130 tun vyrobené zmrzliny

První zmrzlina? Mrkvová jako z vtipu

„První zmrzlina, kterou jsem vyrobil ještě před vznikem Crème de la Crème, byla mrkvová a bylo to někdy v roce 2002. A i přestože nebyla hnusná, jak to známe z vtipu o zajíčkovi, nebyla ani úplně dokonalá, protože mrkev je sladká a sorbety mají být vždy trochu kyselé,“ směje se vyhlášený zmrzlinář Honza.

Dnes se před jeho podniky stojí fronty a nejprodávanější příchutí Crème de la Crème je pistáciová z pistácií verde di Bronte ze Sicílie. Zatímco v roce 2015 se jí vyrobilo 2300 kg, v roce 2024 už to bylo více než 17 tun! Za celých deset let se vyrobilo neuvěřitelných 92 tun pistáciové zmrzliny. 

Honza se nebojí ani experimentů a výzev: mezi jeho nejbizarnější experimenty patřila zmrzlina z olomouckých syrečků nebo gorgonzoly, nebál se ani lanýžové zmrzliny, kefíru s estragonem, šťovíku s mátou nebo chlebu s kmínemSvět zmrzliny je zkrátka pestrý a bohatý, tak otestujte, co o této pochoutce víte.

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Zmrzlina

Související články