
Dobré pečivo je prostě láska! I v době běžně dostupných prvotřídních steaků, čerstvých ústřic a těstovin s lanýžovou omáčkou spousta lidí řekne, že jejich nejoblíbenější jídlo je čerstvý chleba s máslem. Každý národ má svoje a to je na tom nejlepší: v rámci cestování můžete ochutnat lokální dobroty a domů si přivézt inspiraci. Nejdřív ovšem prokažte znalost!
Na začátku byla zrnka obilí, která se nejdříve pojídala jen tak, později je lidé pražili a dělali kaše, následně pomleli a pak z nich začali péct na rozpálených kamenech jednoduché chlebové placky. Pečivo je s námi zkrátka už tisíce let a ušlo dlouhou cestu k dnešním focacciám, chlebu a bagetám. A pak díky náhodě došlo k revoluci: někdo zapomněl těsto na slunci, to začalo kvasit a svět (pečiva) už nikdy nebyl jako dřív. Byl ještě lepší.
- Dnes si pečivo spojujeme s konkrétními zeměmi: bageta patří Francii, naan je indický, na nejlepší preclík se jezdí do Bavorska a na ciabattu do Itálie. A ten nejlepší a nejpoctivější chleba i nejkřupavější housku si dát u nás v Česku.
- Pečivo ale neusnulo na vavřínech, naopak lze v této oblasti vysledovat hodně zajímavé trendy: experimentuje se s kváskem i různými druhy mouky, zkouší se péct bezlepkově, pekaři přemýšlí nejen o chuti, ale i o nutričních hodnotách, vláknině, fermentaci a nebo mikrobiomu.
- Na pečivu je skvělá jeho variabilita: stačí změnit poměr mouky, vody, času kynutí nebo teplotu pečení a vznikne úplně jiná dobrota. Z bagety je najednou ciabatta, z pita chleba kapsa na gyros apod.
Pojďte vyzkoušet, jací pekaři jste a co o pečivu, tedy pastry v angličtině, Gebäck v němčině či Pasticceria v italštině, víte.