Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Zkuste křupavý test pro fajnšmekry a ukažte, zda rozumíte kvásku a neztratíte se ve světě pečiva

24. 6. 2025
Čerstvé pečivo
Shutterstock

Dobré pečivo je prostě láska! I v době běžně dostupných prvotřídních steaků, čerstvých ústřic a těstovin s lanýžovou omáčkou spousta lidí řekne, že jejich nejoblíbenější jídlo je čerstvý chleba s máslem. Každý národ má svoje a to je na tom nejlepší: v rámci cestování můžete ochutnat lokální dobroty a domů si přivézt inspiraci. Nejdřív ovšem prokažte znalost!

Na začátku byla zrnka obilí, která se nejdříve pojídala jen tak, později je lidé pražili a dělali kaše, následně pomleli a pak z nich začali péct na rozpálených kamenech jednoduché chlebové placky. Pečivo je s námi zkrátka už tisíce let a ušlo dlouhou cestu k dnešním focacciám, chlebu a bagetám. A pak díky náhodě došlo k revoluci: někdo zapomněl těsto na slunci, to začalo kvasit a svět (pečiva) už nikdy nebyl jako dřív. Byl ještě lepší.

  • Dnes si pečivo spojujeme s konkrétními zeměmi: bageta patří Francii, naan je indický, na nejlepší preclík se jezdí do Bavorska a na ciabattu do Itálie. A ten nejlepší a nejpoctivější chleba i nejkřupavější housku si dát u nás v Česku. 
  • Pečivo ale neusnulo na vavřínech, naopak lze v této oblasti vysledovat hodně zajímavé trendy: experimentuje se s kváskem i různými druhy mouky, zkouší se péct bezlepkově, pekaři přemýšlí nejen o chuti, ale i o nutričních hodnotách, vláknině, fermentaci a nebo mikrobiomu.
  • Na pečivu je skvělá jeho variabilita: stačí změnit poměr mouky, vody, času kynutí nebo teplotu pečení a vznikne úplně jiná dobrota. Z bagety je najednou ciabatta, z pita chleba kapsa na gyros apod.

Pojďte vyzkoušet, jací pekaři jste a co o pečivu, tedy pastry v angličtině, Gebäck v němčině či Pasticceria v italštině, víte.

Pokračovat

Sdílet článek

Kvíz Kulinářský kvíz Chleba a další pečivo

Související články