Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé restauraci testujete salát Caesar, tak jste opravdu stejná krevní skupina. Ale napadlo vás někdy, kde mají tato lahodná jídla a nápoje své kořeny? Komu za ně vděčíme a jakou cestu ušly, než se dostaly do našich sklenek a na naše talíře? Otestujte své znalosti v našem kvízu.
Pochutnat si na dobrém jídle či chutném nápoji je pro mnohé životní radost. A jiní jdou ještě dál a chtějí vidět víc pod pokličku. Nezajímá je ale jen recept a postup, chtějí znát i příběh či legendu kolem vzniku svého oblíbence. Kdo vymyslel vyhlášený Sacher dort, komu vděčíme za popularitu Caesar salátu a kde má kořeny trdelník? Vyzkoušejte, jaký máte přehled v našem kvízu, protože někdy máme pocit, že název sám odhalí původ jídla, ale skutečnost bývá často úplně jiná.
Proč se zajímat o příběhy spojené s jídlem?
Jídlo umí být zážitek, je spojeno s emocemi a mnohé pokrmy mají i velmi zajímavou historii. Když poznáte jejich příběhy a legendy, které se o nich vypráví, pochopíte, proč chutnají, jak chutnají a jak vznikly mnohdy unikátní kombinace ingrediencí.
- Poznat historii pokrmu znamená často poznat více i historii dané země, její tradice a kulturní kontext.
- Jakmile zjistíte, jakou cestu „pokrm ušel“, než získal svou dnešní podobu, oceníte ještě víc kreativitu a inovativnost kuchařů, kteří dokázali často během krize vymyslet něco, na čem si dodnes pochutnáváme.
- Vědět víc o tom, co jíte, vám dává možnost se i trochu blýsknout – na party ukázat, jaký máte rozhled apod. Vězte, že koblihy přivezli do New Yorku holandští osadníci, a cheesecake se poprvé podával starověkým Řekům během olympijských her.