Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Caesar salát s krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé restauraci testujete salát Caesar, tak jste opravdu stejná krevní skupina. Ale napadlo vás někdy, kde mají tato lahodná jídla a nápoje své kořeny? Komu za ně vděčíme a jakou cestu ušly, než se dostaly do našich sklenek a na naše talíře? Otestujte své znalosti v našem kvízu.

Pochutnat si na dobrém jídle či chutném nápoji je pro mnohé životní radost. A jiní jdou ještě dál a chtějí vidět víc pod pokličku. Nezajímá je ale jen recept a postup, chtějí znát i příběh či legendu kolem vzniku svého oblíbence. Kdo vymyslel vyhlášený Sacher dort, komu vděčíme za popularitu Caesar salátu a kde má kořeny trdelník? Vyzkoušejte, jaký máte přehled v našem kvízu, protože někdy máme pocit, že název sám odhalí původ jídla, ale skutečnost bývá často úplně jiná.

Proč se zajímat o příběhy spojené s jídlem?

Jídlo umí být zážitek, je spojeno s emocemi a mnohé pokrmy mají i velmi zajímavou historii. Když poznáte jejich příběhy a legendy, které se o nich vypráví, pochopíte, proč chutnají, jak chutnají a jak vznikly mnohdy unikátní kombinace ingrediencí.

  • Poznat historii pokrmu znamená často poznat více i historii dané země, její tradice a kulturní kontext. 
  • Jakmile zjistíte, jakou cestu „pokrm ušel“, než získal svou dnešní podobu, oceníte ještě víc kreativitu a inovativnost kuchařů, kteří dokázali často během krize vymyslet něco, na čem si dodnes pochutnáváme.
  • Vědět víc o tom, co jíte, vám dává možnost se i trochu blýsknout – na party ukázat, jaký máte rozhled apod. Vězte, že koblihy přivezli do New Yorku holandští osadníci, a cheesecake se poprvé podával starověkým Řekům během olympijských her.
Skryt pre seznam
Pokračovat

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...