Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Zvládnete plavbu mezi mořskými plody nebo to bude chtít záchranný kruh?

17. 6. 2025
Mořské plody
Shutterstock

Buď je miluješ, nebo nepozřeš, nic mezi tím neexistuje. O čem je řeč? O mořských plodech. Ty, ač nejsme zrovna přímořská krajina, si u nás získávají čím dál víc příznivců a bylo by tedy na místě ověřit, jak se v nich vyznáte. Co patří do risotto nero a jakou barvu má čerstvá kreveta?

Propadli jste kouzlu (a chuti) krevet, slávek, chobotnic a ústřic? Nebo stále držíte uctivý odstup? Ať už se chystáte k moři a bude příležitost ochutnat ty nejčerstvější mořské potvůrky, nebo plánujete navštívit pražský Shrimp week, tedy festival krevet, bylo by fajn vědět, co všechno kategorie „mořské plody“ obsahuje, proč je zařadit do svého menu a jaká úprava jim nejvíc sluší, pokud se je rozhodnete připravovat doma. 

Na úvod si ještě připomeňme, jak se mořské plody dělí: jsou to ryby, měkkýši (mušle, slávky, ústřice, hřebenatky, chobotnice, kalamáry, sépie a další), korýši (krabi, humři, langusty, krevety, garnáti, raci) a ostnokožci (ježovci, sumýši).

Proč jíst mořské plody?

  • Jsou skvělým zdrojem základních živin. Mají nízký obsah nasycených tuků, vysoký obsah bílkovin a jsou plné důležitých živin, včetně omega-3 mastných kyselin, vitaminu A apod.
  • Napomáhají zdravému zraku, protože omega-3 mastné kyseliny snižují riziko vzniku očních chorob a pro zdraví očí je zásadní i vitamin A.
  • Pomáhají zvyšovat mozkovou činnost
  • Podporují zdraví srdce a snižují riziko infarktu a mrtvice.
  • Konzumace mořských plodů pomůže zachovat vlhkost pokožky, snižovat výskyt akné a chrání před ultrafialovým zářením. Vlasy jsou díky nim lesklejší a někdy i rychleji rostou.
  • Zmírňují bolest a ztuhlost kloubů

Zdroje: Vitalia.cz, Healthline.com

Pokračovat

Sdílet článek

Kvíz Kulinářský kvíz Ryby a mořské plody

Související články